Hopp til innhold

 

Klimaendringer - temperaturøkning siden år 1000

Klimaendringer - temperaturøkning siden år 1000

Figuren viser temperaturøkningen siste 1000 år.

Jordklodens klima har naturlige svingninger. Variasjoner i solaktiviteten og vulkansk aktivitet kan forklare dette. Perioden mellom 1300 og 1870 kalles ofte Den lille istiden. De kaldeste årene var mellom 1645 og 1715 noe som førte til dårlige avlinger og vanskelige kår for bønder. Men innenfor denne perioden var det også varmere år. Det har altså alltid gått opp og ned som følge av naturlige svingninger. 

Nå er situasjonen derimot en annen. Målinger viser at for 500 år siden var temperaturen gjennomgående 1 grad mindre enn nå. Temperaturen har steget jevnt siden midten av 1800-tallet. De siste 50 årene har grafene skutt i været, noe som har ført til stor bekymring. Vi ser at det som fra naturens side påvirker klimaet ikke alene er ansvarlig for temperaturstigningen. Derfor snakker vi i dag om menneskeskapte klimaendringer. Disse forklares igjen av økt drivhuseffekt som er en følge av for stort utslipp av CO2 i atmosfæren.

Figuren viser resultater av ulike måter å måle temperatur over lange tidsspenn. Å se på trærnes årringer er en vanlig måte, å beregne forskjell i lengden på isbreer før og nå, er en annen.

Les mer om regnskog og klimendringer her.

Figuren er tilrettelagt av Globalis.

FN-sambandet © 2017