Hopp til innhold

Algerie

Den demokratiske folkerepublikken Algerie

Algerie er Afrikas største land og er en viktig olje og gasseksportør. Landet opplevde en blodig borgerkrig på 1990-tallet.

Sist oppdatert 17.01.2013

Geografi og miljø

Algerie er Afrikas største land i utstrekning og ligger på kontinentets nordkyst ved Middelhavet. Sahara-ørkenen dekker over fire femdeler av Algeries areal. Atlasfjellene skiller middelhavskysten fra Sahara ørkenen i det sørlige Algerie, der klimaet er tørt og varmt. I disse områdene fant man på 1950-tallet olje, som ble Algeries viktigste eksportartikkel. I kystområdet er det middelhavsklima og mange koller og fjell. I fjellområdene kan vintrene være meget kalde. Området Tell Atlas mellom kysten og ørkenen er fruktbart. Algerie er svært utsatt for tørke og vannmangel og forurensning er et stort problem. Bare tre prosent av landets areal kan brukes til landbruk.

Ecoprint

0.9 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Algerie ville vi trenge 0.9 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

På grunn av sin sentrale beliggenhet har Algerie gjennom historien fungert som en handelsrute mellom Europa, Afrika og Midtøsten. Derfor er Algeries befolkning blitt en blanding av mange folkeslag. Berbere var de første beboerne i området. Algerie kom under arabisk innflytelse på 600-tallet og på 1500-tallet erobret spanjolene området. Algerie ble senere anerkjent som en provins under det osmanske riket.  Den franske erobringen av Algerie startet i 1830 og landet ble etterhvert en fransk provins. Den lokale befolkingen kjempet i flere tiår imot kolonimakten, blant annet ledet av den algeriske berberemiren Abd al-Qadir. Den nasjonale frigjøringsfronten FLN startet en militær frigjøringskrig mot Frankrike i 1954. Fredsavtalen ble undertegnet åtte år senere og Algerie fikk tilbake sin uavhengighet. I 1992 brøt det ut en borgerkrig i Algerie, som startet da regjeringen stanset parlamentsvalget som det islamistiske partiet Front for islamsk frelse (FIS) var i ferd med å vinne. Den blodige borgerkrigen tok slutt på begynnelsen av 2000-tallet. Over 150 000 mennesker mistet livet i løpet av krigen.

Samfunn og politikk

Da Algerie ble uavhengig fra Frankrike i 1962 ble landet styrt av et parti; Den nasjonale frigjøringsfronten FLN. Etter folkelige opprør ble andre partier tillatt i 1989. I dag er det over 30 politiske partier i Algerie, men det største partiet er fortsatt Den nasjonale frigjøringsfronten (FNL), som ble etablert som en del av kampen for landets uavhengighet. Politisk spenning og vold har dominert politikken i Algerie og presidenten og militæret har mye makt. Den nåværende presidenten, Abdelaziz Bouteflika, har sittet med makten siden 1999 og et av målene i hans politikk er å bekjempe ytterliggående islam. Opposisjonen har flere ganger kritisert Bouteflika for valgjuks og for å få gjennomslag for grunnlovsendringer som gjør at han kan sitte som president i flere perioder. Under den arabiske våren i 2011 brøt det ut demonstrasjoner for mer demokrati i landet. Dette førte til at unntakslovene, som hadde vart siden starten av borgerkrigen, ble avviklet. Algeries opprinnelige befolkning, berberne, har lenge kjempet for å bevare sin kultur og språk, tamazight.

Økonomi og handel

Algeries viktigste naturressurser er olje og gass, som er landets viktigste eksportartikler. De viktigste markedene for Algeries eksport er Italia, USA og Frankrike. Jevne olje- og gassfunn har styrket landets økonomi, som i flere tiår var svak på grunn av konflikt og politiske uroligheter. Utenlandske oljeselskaper er meget interesserte i Algeries oljeressurser som estimeres å være på 12 milliarder fat. Olje og gass står for 95 prosent av Algeries eksport og 30 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). Til tross for dette er fattigdom fortsatt et stort problem i landet og arbeidsledigheten er høy, særlig blant ungdom. Utbredt korrupsjon og dårlig standard på offentlige tjenester fører også til misnøye blant befolkningen.

Kort om

Algerie

Hovedstad:

Alger

Etniske grupper:

Arabiske berbere 99%, europeere og andre 1%. (Selv om nesten aller algeriere opprinnelig er berbere er det kun rundt 15% som identifiserer seg som det.)

Språk:

Arabisk (offisielt), fransk, berbiske dialekter: Tamazight, tachawit, mzab og tamahaq

Religion:

Sunnimuslimer 99%, andre (inkludert kristne og jøder) 1%

Innbyggertall:

40 633 464

Styreform:

Republikk

Areal:

2 381 740 km2

Myntenhet:

Algerisk dinar

BNI pr innbygger:

14 687 PPP$

Nasjonaldag:

1. november

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

Krig og konflikter

FN-sambandet © 2017