Hopp til innhold

Andorra

Fyrstedømmet Andorra

I fjellkjeden Pyreneene ligger fyrstedømmet Andorra. Landet er et internasjonalt finanssentrum, og fine skiforhold og handel med tollfrie varer tiltrekker seg titusener turister årlig.

Sist oppdatert 03.12.2013

Geografi og miljø

Andorra er lokalisert i Pyreneene. Landskapet er preget av ulendt fjellterreng, med topper opp imot 3000 meters høyde. Elvene Valira del Nort og Valira d' Oriente møtes midt i landet, og danner elven Valira. Elven renner mot sydøst, og munner ut i en av bielvene til Ebro i Spania. Klimaet i Andorra er som i nabolandene, Spania og Frankrike, men på grunn av høyden er det mer snø om vinteren og litt kjøligere om sommeren. Avskoging og forørkning er noen av miljøproblemene Andorra står ovenfor. Tømmer har lenge vært Andorras eneste eksportvare. Forørkning i fjellsidene skyldes overbeite.

Historie

Karl den store gav Andorra sin frihet i 819 e.Kr i bytte mot deres innsats i krigen mot maurerene. I 1278 fikk den spanske biskopen av Urgel og den franske greven av Foix delt lederskap over Andorra. Senere ble greven erstattet av den franske staten, og de neste århundrene var Andorra et fyrstedømme som var delt mellom Spania og Frankrike. På 1930-tallet økte misnøyen mot de politiske forholdene, og det oppsto et krav om allmenn stemmerett. I 1933 ble det for første gang avholdt valg der menn over 25 hvis familier hadde bodd i landet i minst tre generasjoner kunne stemme. Andorra var nøytral under både første og andre verdenskrig. På midten av 1900-tallet opplevde landet økonomisk vekst, og demokratiseringsprosesser. I 1970 fikk også kvinner stemmerett. I 1981 ble det for første gang opprettet en egen regjering i landet. Regjeringen startet arbeidet med en egen grunnlov. I 1993 støttet et stort flertall av befolkningen den nye grunnloven, og Andorra ble en selvstendig stat.

Samfunn og politikk

Formelt er det i følge grunnloven Frankrikes president og en spansk biskop som er Andorras statsoverhoder. I praksis er deres roller kun symbolske. Den lovgivende makten ligger i Generalrådet (parlamentet), som velges hvert fjerde år. Generalrådet utpeker en regjeringssjef, som danner regjering. Regjeringen er landets utøvende makt. Stemmerettsalderen er 18 år. Politiske partier ble ikke tillatt før landets selvstendighet i 1993. Siden da er det Andorras Liberale Parti som har dominert i regjeringsapparatet. Landet har fortsatt nære bånd til både Spania og Frankrike, og til EU.

Økonomi og handel

På midten av 1900-tallet ble jordbruk erstattet av turisme og handel med tollfrie varer som Andorras hovednæringer. Landet har lenge vært kjent som et bank- og finanssentrum. Gunstige skatteordninger førte til at mange internasjonale bedrifter og rike enkeltpersoner flyttet sin virksomhet til Andorra, som ble regnet som et skatteparadis. Mot slutten av 2000-tallet gjennomførte landets myndigheter omfattende økonomiske reformer for å endre dette, og for å skape mer åpenhet om økonomiske forhold. I 2009 strøk OECD landet fra svartelisten over skatteparadiser. Andorra er ikke EU-medlem, men skrev i 2011 under på en avtale om å innføre euro som valuta.

Kort om

Andorra

Hovedstad:

Andorra la Vella

Etniske grupper:

Andorranere 49%, spanjoler 24,6%, portugisere 14,3%, franskmenn 3,9%, andre 8,2% (2012)

Språk:

Katalansk (offisielt), fransk, spansk, portugisisk

Religion:

Katolisisme

Innbyggertall:

80 950

Styreform:

Parlamentarisme

Areal:

470 km2

Myntenhet:

Euro

Nasjonaldag:

8. september

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017