Hopp til innhold

Aserbajdsjan

Republikken Aserbajdsjan

Konflikten med nabolandet Armenia og utbredt korrupsjon har preget dette landet, som er mest kjent for sine store oljeressurser. Aserbajdsjan styres som et diktatur av familien Aliyev.

Sist oppdatert 04.12.2014

Geografi og miljø

Aserbajdsjan er en innlandsstat i det sørlige Kaukasus. Landet har en 713 kilometer strandlinje langs Det kaspiske hav, verdens største innsjø. Landet består av slettelandskap og høye fjell, som dekker nesten halvparten av Aserbajdsjans areal.

Temperaturene og regnmengden varierer mellom de ulike områdene. Klimaet er subtropisk i landets sørlige og østlige deler, og i de vestlige og nordlige fjellområdene er klimaet som i Alpene. Innimellom rammes landet av tørke. Om lag 19 prosent av Aserbajdsjans areal er dyrkbar jord.

Earth Ecoprint

1.1 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Aserbajdsjan ville vi trenge 1.1 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Aserbajdsjans sentrale beliggenhet når det gjelder handelen mellom øst og vest førte til at området ble ansett som verdifullt, og mange land har gjennom historien prøvd å erobre det. Araberne erobret landet i 642, og deretter har Persia, Russland, osmanerne og lokale sjaher kjempet om herredømme. Med Turkmenchay-traktaten i 1828 delte Persia og Russland området seg imellom. Det nåværende aserbajdsjanske området ble innlemmet i det russiske imperiet, men da det russiske imperiet brøt sammen under første verdenskrig erklærte Aserbajdsjan seg uavhengig.

Den demokratiske republikken Aserbajdsjan ble imidlertid erobret av den røde armé, og ble sovjetrepublikk i 1936. Landet ble på nytt selvstendig i 1991, etter Sovjetunionens fall. Siden 1990-tallet har landet vært i konflikt med Armenia om området Nagorno-Karabakh, hvor den armenske majoritetsbefolkningen vil opprette en uavhengig stat.

To år etter selvstendigheten tok kommunistlederen Heydar Aliyev makten, ved å utrope seg selv til president, og styrte frem til 2003. Da ble han erstattet av sin sønn Ilham Aliyev. Deres styre har vært autoritært og undertrykkende. I etterkant av valget ble ledende partitopper i opposisjonen fengslet for medvirkning til demonstrasjoner mot styret. Et journalistmord i 2005 presset den nye presidenten til å gi større frihet for opposisjonen. I 2009 ble det imidlertid innført nye lover som tillot presidenten å bli gjenvalgt et ubegrenset antall ganger. 

I de siste årene har styresmaktene med jevne mellomrom foretatt arrestasjoner og idømt protestanter fengselsstraffer. Det skapte store overskrifter verden over da en aserbajdjansk soldat som hadde myrdet en armensk soldat i ungarn ble tatt imot som en helt i hjemlandet. Han var dømt til livstid i fengsel, og skulle hjem for å sone. I stedet for å havne i fengsel ble han benådet av presidenten. 

Samfunn og politikk

På papiret er Aserbajdsjan et parlamentarisk demokrati, men i praksis har landet blit styrt diktatorisk av Alijev-familien siden 1993. Presidenten kan gjenvelges et ubegrenset antall ganger, og er statssjef og øverstkommanderende i hæren. I tillegg utpeker han landets dommere. Den politiske opposisjonen er undertrykt, og korrupsjon og valgfusk utbredt. Krigen med Armenia om Nagorno-Karabakh er den største utenrikspolitiske utfordringen for Aserbajdsjan. Siden 1994 har partene hatt våpenhvile, men konflikten om det omstridte området er fortsatt uløst. Ifølge rapporter foregår det grov diskriminering av armenerne og andre minoriteter som bor i Aserbajdsjan og menneskerettighetssituasjonen er bekymringsverdig. Ytringsfriheten er sterkt begrenset, og regimekritiske journalister og bloggere blir utsatt for pågripelser og fengslinger.

Selv om veldig mange av landets befolkning fortsatt har vanskelige livsvilkår, har landets store olje -og gassinntekter gjort det mulig å redusere fattigdommen. Siden krigen mot Armenia er fortsatt nesten 600 000 aserbajdjanere interne flyktninger. Mange av disse er mer eller mindre integrert i sine nye bostedsområder. Oljen har også bidratt til en liten gruppe av nyrike, og forskjellene mellom rike og fattige er enorme. 

Økonomi og handel

Aserbajdsjans viktigste naturressurser er gass, jernmalm og olje. Olje er landets viktigste eksportartikkel og landet er en av verdens eldste oljeprodusenter. Tross sine ressurser har Aserbajdsjans overgang til markedsøkonomi gått tregt. Krigen mot Armenia svekket landets økonomi og den internasjonale handelen. I årene etter våpenhvilen begynte imidlertid økonomien langsomt å vokse, og de siste årene har Aserbajdsjan hatt en jevn økonomisk vekst. Korrupsjon gjennomsyrer samfunnet, og er en stort problem. En annen utfordring for landet er at veksten er helt avhengig av olje- og gassektoren, mens utviklingen av andre industrier har gått tregt. Det gjør landet sårbart for svingninger i internasjonale oljepriser. Det er usikkert hvor lenge oljereservene vil vare. Myndighetene har derfor stiftet et oljefond, for å spare inntekter til senere generasjoner.

Kort om

Flagg

Hovedstad:

Baku

Etniske grupper:

Aseri 90.6%, dagestanere 2.2%, russere 1.8%, armenere 1.5%, andre 3.9% (1999) notat: omtrent alle armenere bor i Nagorno- Karabakh regionen

Språk:

Aserbajdsjansk (aseri) (offisiell) 90.3%, lesgisk 2.2%, russisk 1.8%, armensk 1.5%, andre 3.3%, uspesifisert 1% (1999)

Religion:

Muslimer 93.4%, russisk- ortodokse 2.5%, armensk- ortodokse 2.3%, andre/uspesifisert/ingen 1.8% (1995)

Øverste politiske leder:

President llham Aliyev

Innbyggertall:

9 612 580

Styreform:

Republikk

Areal:

86 600 km2

Myntenhet:

Manat

BNI pr innbygger:

17 740 PPP$

Nasjonaldag:

28. mai

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017