Hopp til innhold

Barbados

Øystaten Barbados er blant Karibias mest velstående stater. Turismen har forbigått sukkerindustrien som grunnlag for landets økonomi.

Sist oppdatert 07.12.2014

Geografi og miljø

Barbados er en liten øystat som ligger mellom Det karibiske hav og Atlanterhavet, ca 435 kilometer nordøst for Venezuela. Den ligger for seg selv, øst for de andre karibiske øyene. Barbados er arealmessig verdens 14. minste stat. På det bredeste er øya 23 kilometer, og på sitt lengste er den 34 kilometer. Barbados er en relativt flat øy, men i innladet fins det høylandsplatåer. Korallrev ligger utenfor øyas vakre sandstrender. Barbados er for det meste skånet fra orkaner og tropiske stormer i og med at den ligger langt øst i Atlanterhavet og dermed ligger akkurat utfor orkanbeltet. Nesten hele øya er dyrkbar fordi korallrevet gir fra seg næringsstoffer til jorda. Landet mangler elver, fordi regnvannet renner rett til havs. 

Klimaet er tropisk med regn fra juni til oktober. Resten av året er tørketid. Tre århundrer med sukkerindustri har ført til at det er lite skog igjen på øya, bare cirka 12 prosent av landets areal er skog.

Earth Earth Ecoprint

2.4 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Barbados ville vi trenge 2.4 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Portugisiske sjømenn kom til øya på 1500 tallet. Øya var da ubebodd, men  har tidligere sannsynligvis vært bebodd av karibiere og arawak-indianere. Omlag 2 000 emigranter fra England bosatte seg på øya på 1620-tallet og øya ble erklært en britisk koloni. Slaver fra Afrika ble brakt til Barbados for å arbeide på de mange sukkerplantasjene. De siste slavene ble frigjort i 1838. Allerede i 1639 ble det opprettet et parlament på øya, som medførte mer selvstyre, og i 1966 ble øya en uavhengig stat i Det britiske samvelde.

Etter at landet ble selvstendig har det det vært to store partier som har styrt i politikken. Det demokratiske arbeiderpartiet (DLP) og Barbados arbeiderparti (BLP). De har byttet på å ha makten. Det har ikke vært store forskjeller i politikken de har hatt. Begge partiene har gjennomført ulike reformer og, i dårlige tider, blitt tvunget til å forsøke å spare penger. I løpet av 2000-tallet lyktes Owen Arthur fra BLP å få ned arbeidsløsheten og forbedre landets økonomi. Han ble også populær hos folket fordi han greide å styrke den nasjonale identiteten. Han innførte nye høytider og nasjonalsymboler. DLP har styrt landet siden 2008. Partiet lyktes med knapp margin å beholde regjeringsmakten i 2013. Statsminister ble Freundel Stuart. 

Samfunn og politikk

Barbados er en uavhengig stat innen Det britiske samveldet, som består av Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Statsoverhodet er den britiske monarken, dronning Elisabeth II, som er representert på øya av en generalguvernør. Utøvende makt ligger hos regjeringen som er ansvarlig overfor den lovgivende forsamling, parlamentet, som har to kamre. Politikerne blir valgt ved direkte folkevalg. De mest sentrale diskusjonsemnene i politikken har vært de høye leve- og boligkostnadene. Innbyggerne er for det meste etterkommere av afrikanske slaver brakt til øya for å arbeide på sukkerplantasjer. Befolkningstettheten er blant de høyeste i verden. Politisk og økonomisk stabilitet har gitt en forholdsvis høy levestandard. Barbados har en av de høyeste BNP per innbygger i Karibien, og har et godt utviklet helsesystem og utdanningssystem. 

Kriminalitet og narkotikahandel er et kjent problem for landet. Selv om antallet mord er blant de laveste i Karibien er tallet dobbelt så høyt som i USA. Et annet samfunnsproblem er vold mot kvinner. 

Økonomi og handel

Barbados er blant Karibias mest velstående stater. Landets økonomi har tradisjonelt vært basert på sukkerproduksjon, men fra første del av 1970-årene overtok turismen som viktigste inntektskilde. Turismen står for mer enn halvparten av landets inntekter, og hvert år besøkes Barbados av langt flere turister enn det er lokale innbyggere. Mesteparten av turistene kommer fra USA. Etter terrorangrepene i september 2001 reiste færre turister fra USA til utlandet, og det førte til en nedgang i landets økonomi. Finansielle tjenester er også en viktig del av økonomien og flere internasjonale banker holder til på øya. Øya er også kjent for sin romproduksjon. Både sukkerindustrien og turismen er sesongpreget, noe som til tider fører til stor arbeidsløshet og at mange barbadere drar utenlands etter arbeid.

Kort om

Flagg

Hovedstad:

Bridgetown

Etniske grupper:

Afrikansk opprinnelse 93%, europeisk opprinnelse 3.2%, afrikansk+europeisk opprinnelse 2.6%, øst-indere 1%, andre 0.2% (2000)

Språk:

Engelsk

Religion:

Protestanter 63.4% (anglikanere 28.3%, pinsevenner 18.7%, metodister 5.1%, andre 11.3%), romersk- katolske 4.2%, andre kristne 7%, andre 4.8%, ingen/uspesifisert 20.6% (anslag fra 2008)

Innbyggertall:

287 482

Areal:

430 Km2

Myntenhet:

Dollar

BNI pr innbygger:

16 391 PPP$

Nasjonaldag:

30. November

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017