Belize

Vis land

Belize, som ligger i Mellom-Amerika, har kulturelt sett mye til felles med øystatene i Karibien. Turisme er en viktig inntektskilde for landet, som har et av verdens største korallrev.

Sist oppdatert 02.12.2011

Geografi og miljø

Belize er en liten stat som ligger i Mellom-Amerika på sørøstkysten av Yucatan-halvøya. Belize er omlag 280 kilometer langt og 100 kilometer bredt. Det nordlige Belize består av sumpaktige kystområder og regnskog. I sør ligger den lave fjellkjeden Mayafjellene, hvor Belizes høyeste punkt,Victoria Peak, på 1160 m ligger. Ved Belizes kyst ligger den nordlige halvkules største korallrev, som er på UNESCOs verdensarvliste. Klimaet er tropisk, og landet har en rik flora og fauna. Regntiden varer fra mai helt til november. Naturkatastofer som orkaner og oversvømmelser er en regelmessig prøvelse for Belize.

Historie

Belize var opprinnelig en del av mayakulturens område. Mayaene levde i området på 1500-tallet når europeere, hovedsakelig spanjoler, ankom. Fra 1638 slo britiske pirater seg ned i området, bygget flere kolonier og brakte etter hvert med seg afrikanske slaver som jobbet med trehogst. Spanjolene prøvde flere ganger å drive ut britene med makt. Belize ble en britisk koloni i 1840, under navnet Britisk Honduras. Belize fikk indre selvstyre i 1964, og ni år senere skiftet landet navnet sitt til Belize. Guatemala gjorde krav på området, men Belize lyktes til slutt med å bli selvstendig i 1981. Guatemala gikk med på å anerkjenne Belize først ti år senere, men grensestriden fortsetter ennå.

Samfunn og politikk

Belize har kulturelt sett mer til felles med karibiske stater enn med sine mellomamerikanske naboer. Belize, tidligere kalt Britisk Honduras, var Storbritannias siste koloni i Amerika. Landet er et konstitusjonelt monarki og er medlem av det britiske samveldet, med dronning Elisabeth II som statsoverhode. Dronningens representant er en generalguvernør, som ifølge loven må være en belizer. Statsministeren er Dean Barrow fra det konservative opposisjonspartiet, United Democratic Party (UDP). Politikken domineres av to partier som avløser hverandre med makten: UDP og det sentrumsorienterte partiet People’s United Party (PUP). Belizes parlament er bygget opp etter britisk mønster. Belize har et problem med voldskriminalitet, som har sammenheng med at det er et transittland for narkotikahandelen mellom Sør- Amerika og USA.

Økonomi og handel

Landbruk og turisme er landets viktigste inntektskilder. Tjenestebransjens andel av landets BNP er på vei til å bli større. Tømmerhogst og eksport har en lang historie på øya, noe de britiske kolonialistene drev med suksess allerede på 1600-tallet. De viktigste eksportvarene er sukker, bananer, sitrusfrukter, appelsinkonsentrat, tekstiler og konfeksjon. Belizes viktigste handelspartnere er USA, Storbritannia og Mexico. Landets eksportbaserte økonomi er veldig avhengig av USAs økonomiske situasjon og generelt av priser på verdensmarkedet. Fra USA kommer det mange luksuscruiseskip hit og antall turister er økende. Turistene kommer først og fremst for å se rester etter mayaindianernes bosetninger.

Kort om

Flagg

Hovedstad:

Belmopan

Etniske grupper:

Mestiser 48.7%, kreoler 24.9%, maya- indianere 10.6%, garifunere 6.1%, andre 9.7% (2000)

Språk:

Spansk 46%, kreolsk 32.9%, maya dialekter 8.9%, engelsk 3.9% (offisiell), garifuna 3.4% (karibisk), tysk 3.3%, andre 1.4%, ukjent 0.2% (2000)

Religion:

Romersk- katolsk 49.6%, protestanter 25.5% (pinsevenner 7.4%, anglikanere 5.3%, syvendedagsadventister 5.2%, mennonitter 4.1%, metodister 3.5%), jehovas vitner 1.5%, andre 14%, ingen/uspesifisert 9.4% (2000)

Innbyggertall:

312 000

Menneskelig utvikling:

nr 96 av 186

Areal:

22 965 Km2

Myntenhet:

Belizisk dollar

BNI pr innbygger:

6 090 PPP$

Nasjonaldag:


21. september

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2014