Hopp til innhold

Botswana

Republikken Botswana

Botswana har Afrikas mest stabile og demokratiske styreform. Landet sliter imidlertid med at store deler av befolkningen er rammet av aids.

Sist oppdatert 08.12.2014

Geografi og miljø

Botswana er et ganske flatt land, nesten dobbelt så stort som Norge, helt i sør av Afrika. Landet består for det meste av slettelandskap, selv om Kahlahariørkenen dekker sju tideler av arealet. Okavango-deltaet er et av verdens største innlandsdeltaer og er kåret til et av Afrikas syv naturunderverker. Ikke noe av vannet renner ut i havet, men blir sugd opp av planter, fordamper eller siver ned i bakken og blir til grunnvann. Vannet fra elva gjør plante-og dyrelivet veldig rikt, selv om Botswana har lite nedbør. 

Botswana trues allikevel av ørkenspredning og tørke. Ørkenspredningen skyldes at det finnes for mange dyr som beiter for mye på utsatte områder, og at effekten av denne beitingen forsterkes av den globale oppvarmingen. 

Earth Ecoprint

1.7 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Botswana ville vi trenge 1.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Det har bodd mennesker i Botswana i flere titusen år. Her bodde San-folket som er et av verdens eldste folkeslag. Botswana var på 1800-tallet preget av interne kriger mellom ulike folkegrupper. Etablering av forskjellige kolonimakter i området, parallelt med høy innvandring, førte til press på landet, som igjen gjorde at spenningene ble større. I 1876 ba Botswanas konge om britisk beskyttelse fra en mulig krig med folkegruppen boere i Transvaal (Sør-Afrika). Britene var ikke interessert i dette, men opprettet i stedet, for å beskytte egne interesser, et britisk protektorat som de kalte Bechuanaland (Botswana).

Først i 1966 ble Botswana selvstendig og det ble innført demokrati. Andre land og utenlandske selskaper ble raskt invitert til å bygge opp bedrifter og gjøre handel med Botswana. 1970-tallet var begynnelsen på en periode med økonomisk vekst. Da begynte utenlandske selskaper å utvinne diamanter, kobber og nikkel fra landets rike minerallager.Overgangen fra protektorat til selvstendighet skjedde i ordnede former, uten vold eller større politiske konflikter. Seretse Khama  ble landets første president. Hans parti Botswanas demokratiske parti (BDP) har beholdt makten siden den gang og vunnet alle valg. 

I 2008 gikk daværende president Mogae av og overlot makten til visepresident Ian Khama. Khama er sønnen til Seretse Khama som regnes som landsfaderen for Botswana. Ian Khama tok også over som leder for partiet BDP. Khama vant senere valget i 2009. Med samme parti ved makten i så mange år blir Botswana sett på som et stabilt land. Opposisjonen, som består av mange små partier, har flere ganger forsøkt å gjøre noe med valgordningen som helt klart gjør det enklere for BDP å vinne. Også i 2014 vant BDP med god margin. Resultatet innebærer at Ian Khama kan begynne på sin andre periode. 

Samfunn og politikk

I Botswana bor det ca. to millioner mennesker. 8 av 10 tilhører befolkningsgruppa setswana, og et klart flertall er kristne. Botswana har unngått både statskupp og voldelige opprør etter at landet ble selvstendig. Botswana har et godt utviklet system for helse og utdanning, med 10 års obligatorisk skolegang og god tilgang på lege. Rundt halvparten går videre på videregående skole.

Selv om det er lite vann, har alle tilgang på rent drikkevann og over halvparten har ordentlige sanitære forhold. Selv om Botswana har et relativt høyt BNP per innbygger, sliter landet med fattigdom og arbeidsledighet. Videre tror man at en av tre i befolkningen er smittet av HIV/AIDS, og ifølge FN er den forventede levealderen i landet 36 år for menn og 37 år for kvinner. Man har forsøkt å bekjempe smitte ved å dele ut medisiner og ha store informasjonskampanjer. Dette har gitt resultater. Antallet AIDS-dødsfall ble halvert fra 2005 til 2009. Antallet foreldreløse barn minker også, siden foreldrene lever lengre med AIDS. 

Den politiske situasjonen i nabolandet Zimbabwe har ført til at mange flykter inn i Botswana. FN tror at mellom 40 000 og 100 000 flyktninger fra Zimbabwe bor i Botswana uten å ha blitt registrert. 

Økonomi og handel

Botswana regner av FN som et mellominntektsland. I tillegg til at landet har opplevd en enorm vekst i økonomien siden selvstendigheten, er det det minst korrupte landet i Afrika. Slik Norge er avhengig av oljen, er Botswana avhengig av sin gruvedrift for å tjene penger. Ingen land i verden har så mye diamanter, som er så fine at de kan brukes til smykker, som Botswana. I tillegg finnes det kobber, gull, nikkel og soda som også tas ut i gruver og selges til utlandet. 

Turisme gir også store inntekter for landet. Og turistene kommer for å se de mange dyrene. Foto-og jaktsafari er populært. Selv om gruvedrift og turisme gir størst inntekter, jobber de fleste botswanere i landbruket. 

1973
2006

Diamantgruven i Botswana går for å være miljøvennlig og trygg, men er likevel en del av den problematiske diamantindustrien. Les mer

Kort om

Flagg

Hovedstad:

Gaborone

Etniske grupper:

Tswana/setswana 79%, kalanga 11%, basarwa 3%, andre 7%

Språk:

Setswana, kalanga, sekgalagadi, engelsk, andre (2001)

Religion:

Kristne 71.6%, badimo 6%, andre/ingen/uspesifisert 22.4% (2001)

Innbyggertall:

2 056 370

Styreform:

Parlamentarisk republikk

Areal:

581 987 Km2

Myntenhet:

Pula

BNI pr innbygger:

15 807 PPP$

Nasjonaldag:

30. september

Satellittbilder

Gruvedrift: Jwaneng

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017