Hopp til innhold

Dominica

Dominica er en frodig øy med både vulkaner og urørt regnskog. Landet lever av bananindustri, men ønsker å utvikle turisme som inntektskilde i fremtiden.

Sist oppdatert 01.01.2015

Geografi og miljø

Dominica er en liten øystat i Det karibiske hav. Øya er kjent for sin rike natur med regnskog, fossefall, elver, sjøer og fuglereservater. Regnskogen, som dekker mesteparten av øya, er blitt tatt med på UNESCOs verdensarvliste. Verdens nest største varme kilde befinner seg på også på øya. Øya har åtte vulkaner, men ingen sandstrender. Her finnes også verdens største papegøyeart, som er tegnet i flagget til Dominica. Øya ligger i et område som er utsatt for orkaner og har et tropisk klima. Det er planer om å bygge en stor flyplass på Dominica, men man er redd for at den skal true landets mangfoldige natur. Hovedstaden Roseau ligger på øyas sørvestlige kyst.

Earth Ecoprint

1.1 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Dominica ville vi trenge 1.1 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Dominica var den siste av de karibiske øyene som skulle bli kolonisert av europeerne. Frankrike avstod fra sitt "eierskap" til øya i 1763, men i 1805 ble landet en britisk koloni. I 1980, to år etter at landet fikk sin selvstendighet, vant Dominica Freedom Party, og Mary Eugenia Charles ble Karibias første kvinnelige statsleder. Hun ble sittende som statsminister i 15 år. I 1989 blir øya rammet av en orkan som ødela årets bananavling. For å skaffe penger lager regjeringen en politikk hvor utlendinger tilbys statsborgerskap i bytte mot store investeringer. Tilbudet får kritikk fra flere hold, siden man antok at kriminelle utnyttet tilbudet til å skaffe seg ny identitet. Bananproduksjonen ble av orkaner flere ganger på 90-tallet også, som førte til tilbakeslag og nedgangstider i økonomien. 

I begynnelsen av 2004 døde statsminister Charles ganske plutselig, etter kort tids sykdom. Som etterfølger utpeker Arbeiderpartiet  den 31-årige utdanningsministeren Roosevelt Skerrit, som dermed ble en av verdens yngste regjeringssjefer. 

Samfunn og politikk

Presidenten er statsoverhode og blir oppnevnt av parlamentet for fem år. Utøvende makt er formelt lagt til presidenten, men utøves i praksis av regjeringen, som er ansvarlig ovenfor parlamentet. Politikken har vært dominert av et høyreorientert frihetsparti og to arbeiderpartier. Dominica er et forholdsvis fattig land, men de økonomiske forskjellene mellom øyas innbyggere er ikke like store som i mange andre karibiske land. Allikevel er det bare dem med fast stilling som nyter godt av velferdsordningene i landet, og med 2 av 10 arbeidsledige skaper det utfordringer. Dominica var lenge på en internasjonal liste av land man ikke skulle drive handel med, fordi man hadde mistanker om at landet var skyldig i hvitvasking av penger. Dette tvang regjeringen på Dominica til å gripe inn og landet har strammet inn på lover om bankvirksomhet. Kriminalitetstallene på Dominica er totalt sett ganske lave sammenlignet med andre karibiske land. Nesten alle beboerne på Dominica er etterkommere etter afrikanske slaver.  

Økonomi og handel

Bananer har vært det viktigste eksportproduktet, men landet har forsøkt å redusere avhengigheten av bananer og utvikle andre næringer. Andre viktige eksportartikler er såpe, sitrusfrukter og grønnsaker. Øya har mye skog, men skogsindustrien er relativt underutviklet. Øya har et stort potensial for turisme, med sitt tropiske klima og vakre natur. De senere år har landet satset på å utvikle turistindustrien og den er nå en viktig og økende del av økonomien. Men mangelen på en internasjonal flyplass har vært en utfordring. Siden 1998 har landet også prøvd å trekke utenlandsk kapital til øya, ved å posisjonere seg som et skatteparadis.

Kort om

Flagg

Hovedstad:

Roseau

Etniske grupper:

Afrikansk opprinnelse 86.8%, blandet 8.9%, indianere (kariber) 2.9%, europeisk opprinnelse 0.8%, andre 0.7% (2001)

Språk:

Engelsk (offisiell), fransk patois (kreolspråk)

Religion:

Romersk katolske 61.4%, protestanter 20.6% (syvendedags adventister 6%, pinsevenner 5.6%, baptister 4.1%, metodister 3.7%, adventister 1.2%), jehovas vitner 1.2%, andre kristne 7.7%, rastafari 1.3%, andre/uspesifiserte 1.6%, ingen 6.1% (2001)

Innbyggertall:

72 680

Areal:

750 km2

Myntenhet:

Østkaribisk dollar

BNI pr innbygger:

11 278 PPP$

Nasjonaldag:

3. november

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017