Hopp til innhold

Gambia

Republikken Gambia

Gambia er et av Afrikas minste land og har svært få naturressurser. Det finnes lite respekt for menneskerettighetene i landet.

Sist oppdatert 02.02.2016

Geografi og miljø

Gambia er et langt og smalt land på 470 kilometer. Landet er omkranset av Senegal og ligger i et dalføre 25-75 meter over havet. Gambia-elven renner midt gjennom landet og munner ut i Atlanterhavet. Elven er landets viktigste transportåre, og elvebreddene består av sump og mangroveskog. Elvens beliggenhet gjør landet svært utsatt for oversvømmelser. Gambia har et tropisk klima med hyppige tørkeperioder, samt uregelmessig regnfall. Landet sliter med avskogning og forørkning, samt sykdomsutbrudd i befolkningen grunnet dårlig kvalitet på drikkevannet. Søppelhåndteringen er dårlig, noe som forurenser både vann og land.

Ecoprint

0.6 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Gambia ville vi trenge 0.6 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

På 1200-tallet var det gambiske landområdet en del av det store Mali-riket. Da dette gikk i oppløsning tok lokale kongedømmer som Barra, Kombo og Fulladu kontrollen. Landet ble på 1500-tallet sentrum for britisk, portugisisk og fransk handel. Handelsvirksomheten var konsentrert rundt gull, elfenben og slaver. I en lang periode byttet britene og franskmennene på å kontrollere landet, men i 1901 ble Gambia britisk protektorat(delvis intern selvstyre). I 1965 ble landet selvstendig, og noen år etter ble Den gambiske republikk opprettet. Etter et forsøk på militærkupp i 1981 inngikk landet union med Senegal, men denne falt sammen etter sju år. President Dawda Jawara styrte landet fra det ble selvstendig og frem til et nytt militærkupp i 1994. Det ikke-blodige kuppet ble utført av gruppe unge offiserer ledet av løytnant Yahya Jammeh. Statskuppet ble fordømt av det internasjonale samfunnet og all økonomisk hjelp utenfra ble stanset. Jammeh har likevel sittet med makten i landet siden 1994.

Samfunn og politikk

Gambia er en republikk der presidenten har veldig mye makt. På papiret er landet et demokrati, men i praksis sitter Jammeh med nesten all makt, og politisk opposisjon undertrykkes. Presidenten velges hvert femte år, og utnevner deretter en regjering. Det finnes ingen begrensninger for hvor mange ganger en president kan gjenvelges. Dette er en av grunnene til at Jammeh fortsatt sitter med makten - etter å ha vunnet flere presidentvalg. Grunnen til at han har vunnet er todelt; på den ene siden har han støtte hos store deler av befolkningen, og på den andre siden er opposisjonen splittet, og har lite handlingsrom. I løpet av 2000-tallet har ytringsfriheten og andre menneskerettigheter blitt mer og mer begrenset. Opposisjonen i landet beskylder presidenten for valgfusk, samt for å benytte landets sikkerhetsstyrker til å true befolkningen til valgurnene. Myndighetene prøver å forhindre flyktninger fra andre land i å komme over grensene. Landet har lenge vært beryktet for miljøer med menneskehandel og overgrep mot barn.

Økonomi og handel

Gambia har få naturressurser, og bare en sjettedel av jorda er dyrkbar. Likevel er majoriteten av befolkningen sysselsatt i jordbruket, hvor mye går til småbønders eget forbruk. Landets økonomi er svært avhengig av peanøtter som utgjør mesteparten av eksportinntektene. Turistnæringen er stor, men hoteller osv. eies som regel av utlendinger og har begrenset antall arbeidsplasser for gambiere. Penger fra gambiere som jobber i utlandet er et viktig tilskudd til økonomien. Presidentens nyliberalistiske økonomipolitikk medført privatisering av statlige bedrifter, oppsigelse av offentlig ansatte, samt satt en stopper for subsidiering av blant annet peanøttdyrkingen. Resultatet er at en større andel av befolkningen har fått enda lavere levestandard, og mange er svært fattige. Den økonomiske veksten til statskassen har imidlertid vært sterk og inflasjonen relativt lav. Gambia klarte seg greit gjennom den globale finanskrisen i 2008-2009. Landet har stor transitthandel til Senegal, hvor mye påstås å være smugling. Arbeidsledigheten er svært høy, landet mottar mye bistand og gjelden er veldig høy.

Kort om

Gambia

Hovedstad:

Banjul

Etniske grupper:

Mandingo 42%, fulani 18%, wolof 16%, diola 10%, serahuli 9%, ikke-gambiere 5.2%, serer 3.2%, manjago 2.1%, bambara 1%, kreol/aku marabout 0.8%, andre 0.9%, ukjent 0.7% (2013)

Språk:

Engelsk(offisielt), mandinka, wolof, fula, mindre stammespråk

Religion:

Muslimer 95.7%, kristne 4.2%, ingen 0.1%, ukjent 0.1% (2013)

Innbyggertall:

1 970 081

Styreform:

Republikk

Areal:

11 300 Km2

Myntenhet:

Dalasi

BNI pr innbygger:

1 636 PPP$

Nasjonaldag:

18. februar

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017