Hopp til innhold

Niue

Niue er en liten øystat i det vestlige Stillehavet. Landet er selvstyrt med fri tilknytning til New Zealand.

Sist oppdatert 05.01.2016

Geografi og miljø

Niue er en av verdens største koralløyer. Landskapet består av bratte kalksteinsklipper langs kysten, med ett sentralt platå som stiger til omtrent 60 meter over havet. Øya omkranses av et korallrev og den eneste store åpningen er på midten av vestkysten i nærheten av hovedstaden Alofi, hvor mesteparten av befolkningen bor. I landets havområder ligger tre andre korallrev. Kystområdene til Niue har utallige kalksteingrotter. Noe av jordsmonnet er svært uvanlig på grunn av høye nivåer av naturlig radioaktivitet og det finnes lite dyrkbar jord. Tidsforskjellen mellom Niue og fastlandet på New Zealand er 23 timer om vinteren og 24 timer om sommeren. Klimaet på Niue er tropisk, og det regner mest fra november til april.

Historie

Niue ble befolket på 900-tallet av polynesiere som kom fra Salomonøyene. Man antar at mennesker fra Tonga kom til øya på 1500-tallet. Da den britiske sjøkapteinen James Cook kom til øya i 1774, kastet øyas beboere steiner på mannskapet og kapteinen klarte ikke å legge til land. Øya Niue fikk derfor navnet ”Savage Island”, de villes øy. Britiske misjonærer begynte å komme i 1846. De kidnappet en av de lokale og utdannet ham til prest. Kristendommen spredte seg langsomt fra landsby til landsby. Da kolonier begynte å spre seg i området, kom også slavehandel og tvangsarbeid til øya. Niues konge Fata-a-iki ville i 1887 overgi makten til Storbritannia fordi han fryktet andre mer nådeløse koloniherrer. Søknaden ble godkjent først i 1900, men allerede året etter annekterte New Zealand øya. New Zealands grunnlov fra 1974 ga Niue selvstyre og samme år stemte øyas befolkning for uavhengighet. Flertallet valgte at øya skulle forbli en assosiert stat til New Zealand.

Samfunn og politikk

Ifølge landets grunnlov er statens overhode Storbritannias dronning Elisabet II, slik som i New Zealand. Dronningen representeres på øya av New Zealands stedlige representant. Parlamentet har 20 medlemmer. Den utøvende myndighet er lagt til statsministeren og regjeringen. Niue er delt i 14 landsbyer, som alle har sitt eget råd. Innbyggerne i landet har newzealandsk statsborgerskap. Ansvaret for forsvaret og utenrikstjenester ligger hos New Zealand som også har forpliktet seg til å yte administrativ assistanse. Niues utenrikspolitikk har tradisjonelt vært styrt av New Zealand, men siden 1994 har Niue opprettet flere formelle diplomatiske forhold med andre stater. Over de siste 20 årene er folketallet på øya halvert på grunn av utvandring til New Zealand og synkende fødselstall.

Økonomi og handel

Niue har en liten økonomi og er avhengig av støtte fra New Zealand. Det lave folketallet og dårlige kommunikasjoner med omverdenen gjør økonomien lite utviklet. Mange av innbyggerne er sysselsatt i den offentlige administrasjonen. Husholdningene praktiserer ofte selvbergingsjordbruk. Honning, vanilje, kokos og taro (rotgrønnsak) produseres for eksport. Andre inntekter kommer fra turisme, banklisenser, utlån av telefonnettet for spesielle internasjonale telefontjenester og salg av internettdomenet '.nu'. Niue fikk i 2003 det første fullstendig trådløse nasjonale internettsystemet i verden. Turisme er en næring i vekst, men hovedstadens havn er liten, noe som gjør hindrer adgangen for store turistskip. Turistene blir derfor flydd inn fra Vest- Samoa.  Syklonen Heta forårsaket i 2004 katastrofale ødeleggelser på øyas bygninger, infrastruktur, matforråd og korallrev. Gjenoppbygningen ble en stor kostnad for det lille landet og forsinket mange andre utviklingsprosjekter.

Kort om

Niue

Hovedstad:

Alofi

Etniske grupper:

Niuer 66.5%, delvis- niuer 13.4%, ikke- niuer 20.1% (inkludert 12% europeere og asiater, og polynesiere 8%) (2011)

Språk:

Niueisk, engelsk

Religion:

Protestanter 70%, mormonere 10%, katolikker 10%, Jehovas vitner 2%, annet/uspesifisert 8% (2011)

Innbyggertall:

1 273

Styreform:

Parlamentarisk monarki

Areal:

260 km²

Myntenhet:

Newzealandsk Dollar

Nasjonaldag:

6. februar (som New Zealand)

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017