Hopp til innhold

Saint Kitts og Nevis

Føderasjonen Saint Kitts og Nevis

Saint Christopher & Nevis, også kalt Saint Kitts og Nevis, er en øystat i Karibia. Det er uenighet om Colombus oppkalte den største øya etter seg selv eller sin skytshelgen St. Christopher. Turisme er viktigste næring og landet sliter med narkotikasmugling.

Sist oppdatert 12.01.2016

Geografi og miljø

Landet består av to øyer i øygruppa "de små Antillene". Begge øyene er vulkanske og består av fjell dekket av tropisk regnskog. Mount Liamuiga er landets høyeste fjell med 1156 meter over havet.  Mellom fjellene finnes fruktbare daler. På den største øya, Saint Kitts, er strendene sorte av vulkansand, mens på den mindre øya Nevis er det hvite strender fra korallrevet som omgir øya. Over 80 prosent av befolkningen bor på Saint Kitts.

Earth Earth Ecoprint

2.6 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Saint Kitts og Nevis ville vi trenge 2.6 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Da øyene ble ”oppdaget” av Colombus i 1493 var de bebodd av karibindianere. På 1600-tallet var det kamp mellom Frankrike, Spania og England om kontroll med øyene. Det ble anlagt plantasjer på øyene og som særlig ga sukkerproduksjonen på Nevis store gevinster.  I 1713 ble Kitts britisk koloni, men maktkampen fortsatte til slutten av 1700-tallet.

Harde vilkår på plantasjene og fattigdom gjorde at en radikal politisk bevegelse vokste frem på 1900-tallet. Arbeiderpartiet krevde selvstendighet, men ikke før 1967 fikk landet selvstyre. Naboøya Anguilla hørte også offisielt til den assosierte staten til 1980, men ble da adskilt og lagt direkte under britisk styre. Uenighet om en ny grunnlov førte i 1982 til sosial uro, men uavhengighet ble oppnådd i 1983. Øya Nevis har også hatt ambisjoner om å bli egen stat og fikk omfattende selvstyre.  I 1996 gjorde Nevis nye fremstøt for løsrivelse fra St. Kitts, men ved en folkeavstemning i 1998 oppnådde ikke separatistene sitt mål.

Samfunn og politikk

Arbeiderpartiet har vært det sterke partiet i landet, avbrutt av en periode fra 1980 – 1995 da ”People's Action Movement” styrte. Arbeiderpartiet vant valget igjen i 1995 og dannet regjering under ledelse av Denzil Douglas, som var statsminister i tjue år. En hovedsak for myndighetene har vært å få kontroll over narkotikasmuglingen og den narkotikarelaterte volden. Mordfrekvensen er en av de høyeste i verden.

Innbyggerne har det bedre enn mange av sine naboer, men det er store forskjeller i levestandard. En av tre lever i fattigdom, og mange familier livnærer seg av selvbergingsjordbruk. Velferdssystemet gjelder bare de som har jobb eller egen bedrift. Utlendinger kan kjøpe seg statsborgerskap i landet, noe som har vakt sterk kritikk fra blant annet USA og Canada som mener systemet muliggjør illegal innvandring til Nord-Amerika, samt gir kriminelle et fristed.

Øyenes fremste severdighet er festningen Fort George på Brimstone Hill, og nasjonalparken rundt er på UNESCOs verdensarvliste.

Økonomi og handel

Saint Kitts og Nevis er en gjeldstynget nasjon, men turisme og offshorevirksomhet er viktige positive bidrag i økonomien. Det har vært en storstilt omstilling i næringslivet og den siste fabrikken i den 300 år gamle sukkerindustrien ble nedlagt i 2005 – to år etter innvielsen av det største hotellkomplekset i det østlige Karibia. Sukkerindustrien hadde de siste tiårene stått for tap i brutto nasjonal produktet (BNP), men mange arbeidstakere var avhengige av driften.

Mer enn 200 000 turister besøkte øyene i 2009, men næringen er sårbar overfor naturkatastrofer og politisk uro. Også finanskrisen gikk hardt utover turistnæringen, men det er ventet fortsatt vekst i næringen.

Saint Kitts og Nevis er medlem av den regionale samarbeidsorganisasjonen CARICOM (Caribbean Community and Common Market) hvor man blant annet etterstreber å skape et felles økonomisk marked. Blant annet er det forsøkt å innføre samme tollsatser på varer fra andre land, samt at kapital og arbeidskraft kan flyte fritt mellom landene.

Kort om

Saint Kitts og Nevis

Hovedstad:

Basseterre

Etniske grupper:

Afrikansk opprinnelse (flertallet), noen med europeisk og libanesisk opprinnelse

Språk:

Engelsk (offisielt)

Religion:

Protestanter, katolikker

Innbyggertall:

55 376

Styreform:

Konstitusjonelt monarki i Karibia

Myntenhet:

Østkaribisk dollar

BNI pr innbygger:

24 369 PPP$

Nasjonaldag:

19. september

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017