Hopp til innhold

Saint Lucia

Saint Lucia ble oppdaget av Colombus på Lucia-dagen og fikk derfor navnet sitt. Banan- og sukkerplantasjer har vært viktigste næringer, men de senere årene har turisme tatt over.

Sist oppdatert 12.01.2016

Geografi og miljø

Saint Lucia er en øystat i den sørlige delen av De små Antiller i Karibia. Øya har oppstått på grunn av vulkansk aktivitet og vulkanen Qualibo slipper fremdeles ut damp og gass. Skogkledde fjell dominerer øyas indre og høyeste punkt er Mount Gimie, som er 950 meter over havet. Lengst i sørvest stiger to tvillingvulkaner, Gros Piton og Petit Piton, bratt opp fra havet.

Miljøutfordringer på Saint Lucia er avskoging og jorderosjon, særlig nord på øya.

Earth Ecoprint

1.2 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Saint Lucia ville vi trenge 1.2 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

St Lucias urbefolkning var arawakindianere, men da Columbus ankom øya på Luciadagen i 1502 var den befolket av karibindianere, som var kjent for sin krigerskhet. Britene forsøkte å kolonisere øya på 1600-tallet, men møtte sterk motstand og måtte gi opp.

Saint Lucia var delvis under fransk kontroll fra 1642 og fremdeles snakkes det en versjon av fransk på øya. Den opprinnelige befolkningen ble etter hvert utryddet og dagens innbyggere er etterkommere av slaver som ble hentet fra Afrika for å jobbe på plantasjene.

Øyas strategiske plassering med flere naturlige havner gjorde at øya byttet eiere 14 ganger frem til 1814, da den til slutt ble britisk koloni. Øya utgjorde en del av de britiske ”Windward Islands” fra 1838 til 1958. Deretter var øya del av Den vestindiske føderasjonen til 1962. I 1967 fikk Saint Lucia indre selvstyre innenfor Det britiske samveldet inntil selvstendigheten i 1979.

Samfunn og politikk

Det konservative partiet med det misvisende navnet United Workers Party (UWP) har stort sett sittet med makten i St. Lucia siden 1964. Avbrutt av noen få perioder har den svært konservative John Compton vært statsminister. Han måtte gå av etter korrupsjonsskandaler i 1996, men ble valgt til leder for partiet og kom til makten igjen utpå 2000-tallet. Compton døde i 2007 og det har de siste årene vært økende misnøye med regjeringen, særlig fordi de ikke har maktet å gjøre stort for å bedre den økonomiske situasjonen og økende arbeidsledigheten. I 2011 kom et mer liberalt arbeiderparti til makten.En stor utfordring på St. Lucia er den økende narkotikatrafikken gjennom Karibia og hvordan man skal hanskes med den økende kriminaliteten i landet som følge av dette. Gjeninnføring av dødsstraff har blitt diskutert.

Selv om St Lucia er et lite land har det fremskaffet to nobelprisvinnere. I 1970 fikk økonomen Arthur Lewis Nobelprisen i økonomi og i 1992 fikk forfatteren Derek Walcott Nobelprisen i litteratur.

Økonomi og handel

Bananer tok over for sukker som viktigste eksportnæring på 60-tallet. Økt konkurranse og fallende priser gjorde at næringen falt kraftig på 1990-tallet. I årene etter frigjøringen fikk landet god pris på bananer gjennom en gunstig garantiordning med Storbritannia, men ble opphevet fordi den var i strid med EU handelspolitikk. Siden 90-tallet har turisme tatt over som viktigste næring, og denne vokser jevnt. Likevel har det vært flere perioder med økonomiske problemer og turismen er en sårbar næring tett knyttet opp til verdensøkonomiens tilstand. Arbeidsledigheten har de siste årene vært på mellom 15 – og 20 prosent, og særlig ungdom rammes hardt.

Viktigste samhandelsland er Storbritannia og USA, samt de andre medlemslandene i CARICOM (Caribbean Community and Common Market) og en mindre organisasjonen OECS (Organization of Eastern Caribbean States). Medlemslandene har samme valuta, sentralbank og ble utvidet til å bli en økonomisk union i 2011 og en politisk union i løpet av 2013.

Kort om

Saint Lucia

Hovedstad:

Castries

Etniske grupper:

Afrikansk opprinnelse 85.3%, afrikansk+europeisk opprinnelse 10.9%, indere 2.2%, andre 1.7% (2010)

Språk:

Engelsk (offisielt), fransk

Religion:

Katolikker 61.5%, protestanter 25.5%, andre kristne 3.4%, rastafari 1,9%, andre 0.4%, ingen/uspesifisert 7.3% (2010)

Innbyggertall:

184 937

Styreform:

Konstitusjonelt monarki i Karibia

Areal:

620 km2

Myntenhet:

Østkaribisk dollar

BNI pr innbygger:

10 991 PPP$

Nasjonaldag:

13. desember

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017