Hopp til innhold

Samoa

Staten Samoa

Samoa har et tradisjonsrikt samfunn der klanene og deres ledere har mye makt. Turisme er blitt en stor næring de siste årene, selv om myndighetene lenge holdt igjen i frykt for turistenes påvirkning på kulturen.

Sist oppdatert 18.01.2016

Geografi og miljø

Samoa er en del av øygruppen Polynesia i Oseania. Landets hovedøyer, Savaii og Upolu, er toppene av en kjede vulkaner, som hever seg til 1858 meter over havet på det høyeste. Øyene er stort sett bygd opp av lava med korallrev langs kysten og har flere kratersjøer som fylles av den rikelige nedbøren og bidrar til mange elver og fossefall. Øyene er dekket av eviggrønn regnskog med blant annet kokospalmer, skruepalmer, lianer og bregner. I lavereliggende områder er det sump- og mangrovevegetasjon. På Savaii er det store, ufruktbare lavaområder. Resten av øyene er mindre og lavere. 

Miljøproblemer på Samoa er jorderosjon, avskoging og overfiske. Samoa og andre land i regionen har hatt en markant stigning i frekvensen av sykloner og tropestormer på grunn av klimaendringer og drivhuseffekten. To katastrofale sykloner i 1990 og 1991, dessuten en tsunami i 2009, fikk store ettervirkninger

Earth Ecoprint

1.3 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Samoa ville vi trenge 1.3 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Spørsmålet om hvor Polynesias befolkning kommer fra er omstridt. Den tradisjonelle, og rådende oppfatningen er at de har sitt opphav i Sørøst-Asia, og at innvandringen begynte for ca. 3000 år siden, og at de så spredte seg utover øyene i Polynesia. Thor Heyerdahl hevdet på sin side at polynesierne er av amerikansk-indiansk herkomst, og at innvandringen begynte atskillig senere. Den første bosetningen kom etter hans oppfatning fra Peru omkring 500 e.Kr. Samoa har vært bebodd av polynesiere i minst 2500 år. Europeerne kom til Samoa i 1722, men det drøyde til 1800-tallet før de bosatte seg. I 1899 fikk Tyskland Vest-Samoa og USA Øst-Samoa. New Zealand okkuperte Vest-Samoa 1914 og fikk i 1920 mandatet over øyene fra Folkeforbundet. Øyene fikk stadig utvidet selvstyre og 1962 ble Vest-Samoa som det første territoriet i Polynesia en selvstendig stat. Kong Malietoa Tanumafili II (1913–2007) ble valgt til monark 1963.

Samfunn og politikk

Samoa har fremdeles et tett forhold til NewZeland som representerer dem i internasjonale organisasjoner og garanterer for landets sikkerhet. På Samoa står tradisjonen sterkt og allmenn stemmerett ble ikke innført før i 1990, til da hadde klanhøvdingene utgjort et fåmannsvelde. Likevel er det fremdeles bare klanhøvdinger som kan velges til parlamentet. Landet ble medlem av FN i 1976, og skiftet i 1997 navn fra Vest-Samoa til Samoa.

Det politiske liv har vært turbulent. Særlig har det vært stridigheter om klanenes eiendomsrett til jord. Partiet for beskyttelse av menneskerettighetene (HRPP) har hatt regjeringsmakten siden 1982, og til tross for navnet er de blitt kritisert for et stadig mer autoritært styre og intoleranse. I 1999 ble arbeidsministeren drept av to andre statsråder for å hindre avsløring av korrupsjon i regjeringen. Da kongen døde som 94 åring i 2007, ble grunnloven endret slik at parlamentet nå velger statssjef for en periode på fem år.

Økonomi og handel

Samoas økonomi er relativt lite utviklet og har i stor grad vært basert på fiske og jordbruk. Industrisektoren er i fremgang med utenlandske investorer og turismen vokser, men staten er også mottaker av utenlandsk bistand. Myndighetene stilte seg lenge avventende til turisme, da man fryktet en negativ innflytelse på samoanernes tradisjonelle kultur og levemåte.  Siden midten av 1990-årene har turismen livevel vært i sterk vekst og i 2013 besøkte 116 000 turister øyene.

Det kommersielle fisket har vært i kraftig vekst siden slutten av 1990-årene. På 1990-tallet ble det gitt skatte,- og toll-lettelser til eksportbedrifter, noe som trakk utenlandsk kapital til landet, men som også førte til at samoanske banker ble anklaget for hvitvasking av illegale inntekter. Dette har blitt ryddet opp i etter internasjonalt press. I 2012 fikk de bli med i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Til tross for den økonomiske framgangen i landet, er det mange unge som flytter.

Kort om

Samoa

Hovedstad:

Apia

Etniske grupper:

Samoanere 92.6%, euronesians (mix av europeisk og polynesisk) 7%, eropeere 0.4% (2001)

Språk:

Samoansk (polynesisk) (offisielt), engelsk

Religion:

Protestanter 58.4%, katolikker 19.4%, mormonere 15.2%, frikirke 1.7%, andre kristene 5.5%, andre 0.7%, ingen eller uspesifisert 0.2% (2011)

Innbyggertall:

193 228

Styreform:

Enhetlig parlamentarisk republikk

Areal:

2 840 km2

Myntenhet:

Tala, også kalt samoansk dollar

BNI pr innbygger:

5 923 PPP$

Nasjonaldag:

1. juni

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017