Hopp til innhold

Sør-Sudan

Republikken Sør-Sudan

Sør-Sudan erklærte uavhengighet fra Sudan i 2011, og er verdens yngste stat. Konflikter mellom ulike etniske grupper førte landet ut i borgerkrig i 2013.

Sist oppdatert 13.03.2016

Geografi og miljø

Sør-Sudan er nesten dobbelt så stort som Norge. Terrenget stiger fra lave sletter i nord til åser og fjell i sør. De høyeste fjellene er over 3000 meter over havet og ligger mot grensen til Uganda. En rekke elver renner ned fra fjellene mot et av verdens største våtmarksområder og den uframkommelige Sudd-sumpen. Derfra renner vannet videre som en del av den hvite Nilen inn i Sudan. Planer om å legge deler av Nilen i rør kan føre til drastiske miljøforandringer i sumpområdet. 15 prosent av Sør-Sudan er fredede naturreservater. Sudd er det største av dem med over 400 fuglearter og 100 ulike fiskeslag. Fjellkjedene på grensen til Uganda har tropisk klima, tette skogområder og rikt dyreliv. De siste årene er et blitt kartlagt en forbløffende dyrevandring av blant annet elefanter, giraffer og antiloper i Sør-Sudan, bare slått i omfang av den mer kjente i Serengeti og Masai Mara i Tanzania og Kenya.

Historie

Sør-Sudan har vært en del av Sudan. Historien til Sudan og Sør-Sudan har vært preget av konflikter, sammenslåing og oppløsning. Området har vært styrt av ulike kongedømmer, men Sør-Sudan har vært militært og økonomisk svakere og preget av nomadekulturer. Nord har brukt sør som råvareressurs og hentet slaver derfra. Islam har stått sterkt i nord, mens forskjellige naturreligioner har preget Sør-Sudan. Egypt forsøkte å kolonisere både Sudan og Sør-Sudan, men hadde liten kontroll i sør. Britene fikk heller ikke kontroll i sør, men misjonærer spredte engelsk og kristendom i Sør-Sudan. Da Sudan fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1956, oppsto det raskt konflikt mellom befolkningen i nord og i sør. Blant annet ønsket ikke befolkningen i Sør-Sudan muslimske styre. Etter 17 år med borgerkrig kom en fredsavtale på plass, før krigen brøt ut igjen da regjeringen ville innføre shar’ia (islamsk lov). En fredsavtale i 2005 ledet frem til en folkeavstemning i 2011. Den førte til at Sør-Sudan ble erklært selvstendig. Den lange borgerkrigen mellom Nord- og Sør-Sudan gikk sterkt utover befolkningen. Millioner av mennesker døde og 4 millioner ble internt fordrevet.

Samfunn og politikk

Sør-Sudans befolkning består av mer enn 60 etniske grupper. Etter fredsavtalen fikk Sør-Sudan sitt eget parlament som utviklet en grunnlov i 2011. Presidenten leder regjeringen og militæret. Parlamentet består av to deler, en kongress og et senat, som representerer de ulike delstatene. Salva Kiir Mayardit fra Dinka-folket ble valgt til landets første president. Etter uavhengigheten tok han til orde for demokratiske reformer og nasjonal forsoning. I 2013 økte kritikken mot Salva Kiirs lederstil. Han ble beskyldt for å drive i retning av diktatur. Salva Kiir sparket visepresidenten Riek Machar, som tilhørte den nest største folkegruppen Nuer. Gamle konflikter mellom de etniske gruppene blusset opp. Senere samme år beskyldte Salva Kiir sin tidligere visepresident for å forsøke å begå et statskupp, og det brøt ut kamper mellom grupperingene. Tusenvis av mennesker ble drevet på flukt, og landet er nå i borgerkrig.

Økonomi og handel

Sør-Sudan har akutt mangel på infrastruktur, noe som bremser den økonomiske utviklingen. Landets økonomi er basert på olje og bistand, hovedsakelig fra USA, Storbritannia, Nederland og Norge. Befolkningen i Sør-Sudan lever gjerne som nomader som kombinerer kvegdrift og landbruk. Det finnes knapt en servicesektor og ingen industri. Før uavhengigheten sto Sør-Sudan for 3/4 av Sudans oljeproduksjon. Oljen ble eksportert via rørledninger gjennom Sudan, og inntektene fordelt 50/50 mellom nord og sør. Etter selvstendigheten mente Sør-Sudan at de burde fått mer av oljeinntektene. De er imidlertid avhengige av å eksportere oljen gjennom Sudan, og derfor er den politiske situasjonen avgjørende for økonomien. I 2012 førte uenighet om transportkostnader til at Sør-Sudan stanset hele oljeproduksjonen, landets viktigste inntektskilde. Dette førte til en raskt økende inflasjon. De siste årene har landet kuttet i helse- og utdanningsbudsjettet, og satset mer på militæret som kriger mot deler av befolkningen. Store deler av befolkningen er avhengige av nødhjelp og myndighetene beskyldes for å være gjennomkorrupte.

Kort om

Sør-Sudan

Hovedstad:

Juba

Etniske grupper:

Dinka 35.8%, nuer 15.6%, kakwa, bari, azande, shilluk, kuku, murle, mandari, didinga, ndogo, bviri, lndi, anuak, bongo, lango, dungotona, acholi med flere (2011)

Språk:

engelsk (offisielt), arabisk (inkludert juba og sudanske varianter) + regionale språk

Religion:

Tradisjonelle, kristne

Innbyggertall:

12 152 321

Styreform:

Republikk

Areal:

644 330 km2

Myntenhet:

Sørsudansk pund

BNI pr innbygger:

1 850 PPP$

Nasjonaldag:

9. juli

Satellittbilder

Vanntilførsel: Sumpen Sudd

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

Krig og konflikter

FN-sambandet © 2017