Hopp til innhold

Somalia

Republikken Somalia

Somalia har vært herjet av borgerkrig og fravær av myndighetsstrukturer i over 20 år. Ekstremistiske grupperinger og ekstremvær er store utfordringer.

Sist oppdatert 13.01.2016

Geografi og miljø

Somalia har Afrikas lengste kyst. Store deler av landet er dekket av tørt slettelandskap. Klimaet er varmt med uregelmessige regnfall, og tørkeperioder. De mer fruktbare og dyrkbare områdene ligger sør i landet. Avskogning og overgressing er alvorlige miljøproblemer, noe som gjør livssituasjonen vanskelig for landets mange jordbruksarbeidere. Somalia ble rammet av tsunamien som slo innover den indiske kyst i 2004 og 300 personer mistet livet. Tidvis har befolkningen vært plaget med mye nedbør og store flommer. Mangel på rent vann er også et stort helsemessig problem. I 2010- 2012 ble Somalia rammet av den mest alvorlige tørken på 60 år og hungersnøden tok livet av nærmere 260 000 mennesker.

Ecoprint

0.7 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Somalia ville vi trenge 0.7 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

I over 2500 år har Somalia vært befolket av somaliere. Siden 900-tallet, da hovedstaden Mogadishu ble opprettet, har landet vært muslimsk. Det som imidlertid skaper konflikter i den somaliske befolkningen er oppdelingen i seks hovedklaner: Darod, Dir, Digili, Ishak, Hawiya og Rahanwin. Disse blir igjen delt opp i hundrevis av småklaner. Klansystemet i Somalia er preget av maktkamp og voldelige konflikter. Under kolonitiden var Somalia under både britisk, fransk og italiensk styre. I 1977 gikk Somalia til krig mot Etiopia og forsøkte å gjenerobre Ogaden-provinsen som før kolonitiden var en del av det somaliske området. Somalia ble selvstendig i 1960, og litt senere tok kommandanten Muhammed Siad Barre makten i et militærkupp støttet av Sovjetunionen. I 1991 ble diktatoren Barre styrtet og det brøt ut borgerkrig. Samtidig erklærte det nordvestlige området Somaliland sin uavhengighet. I 1998 fulgte den nordøstlige regionen Puntland etter og erklærte seg midlertidig uavhengig. Den sørlige delen av landet styres av ulike rivaliserende grupper.

Samfunn og politikk

Vold og lovløshet har preget Somalia siden diktatoren Siad Barre ble styrtet i 1991. Flere overgangsregjeringen har vært svake og kun hatt kontroll over en liten del av landet. Befolkningen har lenge vært avhengig av klansystemets regler og islamske rettssystemer. I 2012 ble en president valgt som det er store forventninger til. I samarbeid med Den afrikanske union som er sterkt tilstede med militære styrker, håper en at myndighetene klarer å bekjempe ekstreme islamistiske grupperinger som Al- Shabaab. Al-Shabaab har de senere årene begått terrorhandlinger i Kenya og Uganda som hevn for den afrikanske unions tilstedeværelse i Somalia. I tillegg til jevnlige terrorangrep og trusler i Somalia.

Utenfor den somaliske kysten er pirater en stor trussel mot internasjonal skipsfart i området.

Økonomi og handel

Somalisk økonomi er i stor grad preget av den politiske situasjonen i landet og manglende infrastruktur. Husdyrhold gir arbeid til størsteparten av befolkningen. Eksportinntektene kommer hovedsakelig fra kvegbruk, men den siste tiden har inntektene fra kveghandelen gått ned fordi mange Gulf-stater har forbudt import av somalisk storfe, i frykt for smitte av sykdommen Rift Valley feber, som kan overføres fra dyr til mennesker. Den somaliske økonomien er avhengig av overføringer fra somaliere i utlandet som årlig overfører ca. 12 milliarder dollar til slektninger i hjemlandet. Til tross for mangel på en sentralmakt, har servicesektoren vokst, og det finnes private initiativer innen kommunikasjon og infrastruktur. Likevel er en reel forbedring av den økonomiske situasjonen og tilgang til utviklingshjelp foreløpig vanskelig på grunn av interne konflikter i landet og de nye myndighetene har fokus på korrupsjonsbekjempelse og etablering av grunnleggende tjenester.

Kort om

Somalia

Hovedstad:

Mogadishu

Etniske grupper:

Somali 85%, bantu og ikke-somali 15% (inkludert 30 000 arabere)

Språk:

Somali (offisielt), arabisk (offisielt), italiensk, engelsk

Religion:

Sunnimuslimer

Innbyggertall:

11 122 711

Styreform:

OVERGANGSREGJERING - Parlamentarisk føderasjon

Areal:

637 660 km2

Myntenhet:

Somalisk shilling

Nasjonaldag:

1. juli

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

Krig og konflikter

FN-sambandet © 2017