Hopp til innhold

Thailand

Kongeriket Thailand

Det buddhistiske monarkiet Thailand har gått fra å være et jordbruksland til et industriland på kort tid. I mai 2014 gjennomførte militæret et tolvte kupp siden monarkiet ble innført i 1932.

Sist oppdatert 11.08.2016

Geografi og miljø

Thailand er et langstrakt land, omtrent en og en halv gang så stort som Norge. Landskapet varierer fra landsdel til landsdel. I de nordvestlige områdene finnes flere fjellkjeder, med topper opp mot 2 500 meter over havet. I nordøst ligger slettelandskap med lave åsrygger og fruktbare jordbruksområder. Slettene midt i landet har mange elver, blant annet den store Chao Phraya-elven, som lager et stort delta ved Thailandsgulfen. Malakkahalvøyen, den smale delen, består av en smal fjellkjede omgitt av langstrakte sandstrender. Før dekket tropisk skog mesteparten av landet, men det er blitt hugget mye, og nå er det lite igjen av den. 

Klimaet er tropisk. Det vil si at det ikke er vinterårstid i landet. Temperaturene ligger på mellom 25 og 30 grader året gjennom, og regntiden varer juni/juli og ut september måned. Thailand har de siste tiårene gjennomgått storstilt industriutbygging, uten at myndighetene har tatt hensyn til vern av miljøet. Dette har ført til forurenset drikkevann og dårlig luftkvalitet i flere av de større byene, mange dyrearter er nesten utryddet og skogene har krympet på grunn av hogst. 

Earth Ecoprint

1.1 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Thailand ville vi trenge 1.1 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Det som i dag er Thailand ble et land på midten av 1400-tallet. Siam-riket, som var landets navn frem til 1939, utviklet et eget skriftspråk, tok theravada-buddhismen som sin offisielle religion, og vedtok et eget rettssystem som holdt stand helt frem til 1800-tallet. Thailand ble styrt eneveldig av konger fra Chakri-dynastiet helt til et statskupp i 1932 som etablerte et konstitusjonelt monarki der kongen spilte en mer symbolsk rolle. Under andre verdenskrig deltok Thailand aktivt på Japans side, men ble ikke like hardt straffet i krigsoppgjøret som sine allierte. Thailand er det eneste sør-asiatiske landet som aldri har vært under europeisk styre.  

På 1950-tallet mottok Thailand betydelig økonomisk og industriell støtte fra USA, som anså landet som den viktigste frontlinjen mot kommunismen i Sørøst-Asia. Som takk for hjelpen deltok Thailand på amerikansk side både i Korea-krigen og Vietnam-krigen.

Det tidligere jordbrukssamfunnet utviklet seg hurtig til et tungt industrialisert land, og opplevde eventyrlig økonomisk vekst i flere år. Landet ble styrt av en rekke undertrykkende regimer, og først på 1990-tallet begynte landet å utvikle seg i mer demokratisk retning.

Thailands moderne historie inneholder mange kupp, militært styre og korte perioder med demokrati. Takshin Shinawatra ble valgt i 2001, til å være landets statsminister. Takshin iverksatte store reformer, særlig på landsbygda. Dette gjorde ham svært populær i fattige, underutviklede områder, mens middelklassen i byene langs kysten var misfornøyde. Avsløringer om korrupsjon og maktmisbruk fra Takshin, utløste store protester midt på 2000-tallet. Statsministeren utlyste nyvalg, men før han rakk å gjennomføre, ble han avsatt i et statskupp i 2006. Siden har det vært maktkamp mellom tilhengere og motstandere av Takshins politikk, både i parlamentet og i gatene i byene.

Siden 2006 har statsministrene i landet hadde tette slektsbånd til Takshin som har vært i eksil i Storbritannia. Motstanderne av Takshin har sett det slik at disse har styrt landet på vegne av Takshin. 

I mai 2014 gjennomførte militæret et kupp og avsatte Thailands folkevalgte regjering, ledet av Yingluck Shinawatra, lillesøsteren til Takshin. Landet styres i dag av et militærråd.  

Samfunn og politikk

Thailandsk politikk domineres av spenningen mellom hæren, den folkevalgte regjeringen og kongen. Hæren har siden 1930-tallet hatt stor innflytelse på styringen av landet, og har ofte avsatt folkevalgte regjeringer under påskudd av å beskytte monarkiet. Tilhengerne til den tradisjonelle makteliten, militæret, kongehuset og Bangkoks middelklasse kommer fra byene og sør i landet. De som støtter Takshin Shinawatras politikk, bor på landsbygda i øst og nord. Begge gruppene har hver sin folkelige protestbevegelse; de kongevennlige og nasjonalistiske gulskjortene, og de Takshinvennlige rødskjortene.

Monarkiet og kong Bhumibol er for thailenderne selve garantien for at landet skal holde sammen. Han har regjert siden 1948, men begynner å bli gammel. Hvem som skal overta etter han er usikkert, og makteliten er splittet i spørsmålet om kronprinsen eller den populære prinsessen er best skikket.

Det har også vært mye uro helt sør i landet, på grensen til Malaysia, hvor størstedelen av befolkningen er malay-muslimer som er språklig, kulturelt og religiøst ulike resten av landet.

Landet sliter med ujevnt utviklingsnivå, svært mye korrupsjon og grove menneskerettighetsbrudd fra politiet og hærens side. Selv om mange thailendere har fått det bedre de siste tiårene, lever mange under den nasjonale fattigdomsgrensa. 

Etter maktovertagelsen i 2014 har militærregjeringen innskrenket ytringsfriheten og erklært unntakstilstand. En folkeavstemning august 2016 godkjente militærjuntaens forslag til ny grunnlov, som gir militæret ytterligere makt. Sør i landet er det flere provinser med majoritet av muslimsk befolkning som ønsker å frigjøre seg fra resten av Thailand, og opprørere har ført en væpnet kamp om frigjørelse siden 60-tallet. De senere årene har flere bomberattentat blitt utført, både i Bangkok og i turistområder. Ingen grupper har sagt seg ansvarlig å stå bak, men man regner med det er del av de innenrikspolitiske konfliktene.

Økonomi og handel

Thailandsk økonomi har hatt en enorm utvikling siden den andre verdenskrig. Det tidligere jordbrukssamfunnet fikk stor tekstil- og elektronikkindustri på få år. Nær halvparten av landets arbeidere jobber fortsatt innenfor jordbruket, som nå er effektivisert og modernisert.

Thailand er i dag verdens største riseksportør, og eksporterer også mye fisk, gummi, hvete og sukker. Turisme utgjør også en stor del av økonomien.

Thailand har betalt en høy pris for den raske utviklingen: fattige bønder har måttet flytte på grunn av industriutbygging, og skaper et befolkningstrykk i byene. 

Kort om

Thailand

Hovedstad:

Bangkok

Etniske grupper:

Thai 75%, kinesere 14%, andre 11%

Språk:

Thai, engelsk, diverse mindre språk og dialekter

Religion:

Buddhister 95%, muslimer 4%, andre/uspesifisert/ingen 1%

Innbyggertall:

67 400 746

Styreform:

Konstitusjonelt monarki

Areal:

513 115 km2

Myntenhet:

Baht

BNI pr innbygger:

16 305 PPP$

Nasjonaldag:

5. desember

Satellittbilder

Avskoging: Kantang

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017