Hopp til innhold

Ungarn

Den ungarske republikk

Ungarn er en innlandsstat i Mellom-Europa. Landet er medlem av både EU og Nato.

Sist oppdatert 14.01.2016

Geografi og miljø

Elven Donau deler Ungarn i to, og utgjør sammen med Tisza landets to store elver. Ungarn har også store innsjøer, som for eksempel Balatonsjøen, Mellom-Europas største innsjø. Størstedelen av landet er slettelandskap, men med høylandspartier i øst, sentralt og i nord. Ungarn har tre hovedregioner: Alföld- den store sletten, Kis-Alföld-den lille sletten og nordlige fjellområder som strekker seg helt til Karpatene. Den store sletten omfatter over halvparten av Ungarns areal. Landet, med sine store sletter og lave åser er godt egnet for landbruk. Ungarn har kontinentalt klima med kalde vintre og varme somre. Særlig på den store sletten opplever man harde værforhold som hete somre, kalde vintre og lite nedbør. Landets største miljøproblem er forurensing. På 80-tallet begynte de landlige områdene å vise tegn på forurensning på grunn av bruk av sprøytemidler i landbruket og industriell forurensing.

Earth Ecoprint

1.6 jordkloder

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Ungarn ville vi trenge 1.6 jordkloder.
Se indikatoren for økologisk fotavtrykk.

Historie

Dagens Ungarns område har en lang historie og har vært bebodd av mange folkeslag og erobret av blant annet Romerriket. Senere, på 400- tallet, ble det erobret av hunerne. Navnet Ungarn stammer fra middelalderen, da ungarere eller madjarer, ankom området fra nåværende Russland. Da madjarene kom i 896, anses av ungarere som erobringen av hjemlandet. Det ungarske kongeriket ble til i år 1001, da den hellige Stefan ble kronet og innførte kristendom. Rikets storhetstid var på 13-1400-tallet. Etter de osmanske krigene ble landet delt i tre, oppdelingen varte til 1600-tallet. Ungarerne prøvde å oppnå selvstendighet og gjorde opprør i 1848. I 1867 ble Østerrike-Ungarn dannet. Drapet på den østerriksk-ungarske tronfølgeren i 1914 bidro til utbruddet av første verdenskrig, som landet tapte og førte til riktes oppløsning. Ungarn var på tysk siden under andre verdenskrig, så okkupert av Sovjetunionen og styrt diktatorisk frem til Sovjets fall i 1989. Et folkeopprør i 1956 ble slått brutalt ned av sovjetiske tropper.

Samfunn og politikk

Ungarn var det første landet i det sosialistiske Øst-Europa som gikk over til demokrati. Overgangen begynte som følge av demonstrasjoner i 1988. Det ble åpnet for et system med flere politiske partier, frie fagforeninger og andre organisasjoner, og i oktober 1989 ble kommunistpartiet oppløst. Jernteppet, piggtrådgjerdet mellom Ungarn og Østerrike, ble fjernet og østtyske borgere fikk reise gjennom Ungarn til Østerrike og Vest-Tyskland, noe som bidro til det østtyske kommunistregimets sammenbrudd. I 1990 ble det avholdt frie valg i Ungarn. Ungarn er en demokratisk republikk med en femårig president som statsoverhode, valgt av parlamentet. Parlamentet består av 386 medlemmer, som velges hvert fjerde år. Den reelle utøvende myndighet ligger hos statsministeren og regjeringen. I 2010 kom nasjonalkonservative politikere til makten, som har blitt kritisert for sine grunnlovsendringer, kontrollerende politikk og regjering kun bestående av menn. Ungarn ble i 2015 internasjonalt kritisert da de bygget et gjerde på den slovenske og den kroatiske grensen for å kontrollere flyktninger.

Økonomi og handel

Ungarn gikk på 1990- tallet gjennom en rask forandring fra planøkonomi til markedsøkonomi. Reformer ble innført, myndighetene overførte statlige foretak til privat sektor og betalte ned statsgjelden. Reformene medførte en sterk økonomisk vekst og en rask forbedring av levestandarden. Landet ble medlem av EU i 2004. Ungarn har en lang tradisjon som jordbruksland, men har lenge vært preget av en overgang til industri og tjenesteytende næringer. Landet har blant annet investert i bilproduksjon, fornybar energi, turisme og informasjonsteknologi. Ungarn ble hardt rammet av den globale finanskrisen i 2008 og måtte få store lån fra Den europeiske sentralbanken for å unngå økonomisk kollaps.

Kort om

Ungarn

Hovedstad:

Budapest

Etniske grupper:

Ungarere 85.6%,romanifolk 3.2%, tyskere 1.9%, andre eller ukjent 16.7% (mer enn 100% siden noen oppgir mix) (2011)

Språk:

Ungarsk (offisielt) 99.6%, engelsk 16%, tysk 11.2%, russisk 1.6%, rumensk 1.3% fransk 1.2% annet 4.2% (mer enn 100% siden noen oppgir mix) (2011)

Religion:

Katolikker 37.2%, kalvinister 11.6%, lutheranere 2.2%, gresk katolske 1.8%, andre kristne 1.9%, andre/uspesifisert 27.2%, ikke-religiøse 18.2% (2011)

Innbyggertall:

9 911 396

Styreform:

Parlamentarisk demokrati

Areal:

93 030 km2

Myntenhet:

Ungarsk forint

BNI pr innbygger:

25 582 PPP$

Nasjonaldag:

15. mars (revolusjonen i 1848), 20. august (St.Stefansdag) og 23. oktober (frihetskampen i 1956)

Satellittbilder

Vanntilførsel: Gabcikovo

Medlemskap/deltakelse

Andre landsider

FN-sambandet © 2017