Hopp til innhold

Den afrikanske union (AU)

Den afrikanske union (AU) er en regional union som skal arbeide for å styrke det politiske og økonomiske samarbeidet i verdensdelen.

Afrikanske union

Den afrikanske union ble opprettet i 2002 som en erstatning for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som da ble lagt ned.

Det øverste organet er hovedforsamlingen som holdes en gang i året, der statsoverhodene i alle medlemslandene deltar. Hovedkontoret ligger i Addis Abeba i Etiopia.

Unionen har 55 medlemmer. Dette omfatter alle suverene stater i Afrika, samt Vest-Sahara som ikke har suveren status. Vest-Sahara har vært under en omstridt okkupasjon av Marokko siden 1975, og det har ført til at Marokko meldte seg ut av unionen i 1984. Marokko ble medlem igjen fra 2017. Les mer om konflikten i Vest-Sahara.

FN og AU har utviklet et stadig tetter samarbeid, og spesielt innen fred og sikkerhet med konfliktforebygging, forhandlinger og fredsbevaring. FNs sikkerhetsråd vedtar også operasjoner som de gir AU mandat til å utføre i regionen. AU har sine egne styrker, som de har sendt dem for å løse ulike militære konflikter, blant annet i BurundiElfenbenskysten og Darfur.

Medlem i Den afrikanske union (55)

Lim inn på din egen nettside

FN-sambandet © 2017