Hopp til innhold

G7 (gruppen av syv)

Gruppen av syv (tidligere gruppen av åtte (G8)) består av åtte land som er blant de mektigste i verden. Disse landene innehar 46% av verdens BNP og representerer 64% av verdensøkonomien. Regjeringslederne møtes på et årlige toppmøte, der viktige politiske og økonomiske spørsmål blir diskutert. I mars 2014 ble Russland suspendert fra G8, etter å ha annektert Krimhalvøya fra Ukraina.

G7

Gruppen av syv er arvtageren etter Gruppen av seks (G6), som ble grunnlagt i kjølvannet av den verdensomspennende oljekrisen på midten av 1970-tallet. Etter at Canada ble medlem i 1976 og Russland i 1997 fikk gruppen navnet G8, og da Russland ble suspendert endret de navn til G7 igjen.

I motsetning til Gruppen av 77 (G77) har ikke G7 et fast sekretariat og er ikke en formell organisasjon. Det er ingen bindende avtale eller pakt som knytter gruppen sammen.

Formannskapet går på rundgang blant alle medlemmene, som sitter for ett år av gangen. Landet som har formannskapet er ansvarlig for å arrangere de årlige toppmøtene, hvor landene møtes for å diskutere viktige spørsmål på den globale politiske agenda. Den Europeiske Union er også med på G7-møtene, men er ikke offisielt med i gruppen. Siden 2005 har det blitt opprettet egne "G8+5"-møter, hvor G7-landene møter representanter fra Kina, Mexico, India, Brasil og Sør-Afrika.

Medlemmer av G8 (8)

Lim inn på din egen nettside

Relatert informasjon

FN-sambandet © 2017