Hopp til innhold

Demning: Challawa-dammen

Challawa-dammen i den nigerianske Kano-provinsen er til stor nytte for kunstig vanning, men truer andre jordbruksformer i området.

1990
2006

Før og etter Challawa-dammen. Bildet fra 2006 viser hvordan oversvømmelsene i elva over dammen påvirker landskapet, og at fraværet av vann i områdene nedenfor elva påvirker våtområdene. Fargen på vannet i de oversvømte områdene over dammen viser også at mye slam og mudder har havnet i elven.

Oversvømmelser nord for dammen

Dammen på elven Challawa ble grunnlagt i 1993, og er den nest største av de til sammen 23 dammene som ligger langs elvene i det nigerianske elvebassenget Hadejia-Jama'are.

Selv om dammen har gjort den kunstige vanningen i området enklere, fører kraftige regnskyll til oversvømmelser i elva over dammen.

Bønder har måtte flykte fordi vannet har oversvømt gårdene deres.

Vannmangel sør for dammen

I områdene nedenfor dammen er det derimot et problem at elven fører med seg mindre vann.

Opprinnelig har det vært våtmarker langs elvekanten, men nå er det blitt for lite vann til å opprettholde disse.

Dette føret til at jorda tørker opp, og det blir mindre beitemarker til husdyrene.

Området sliter med overbeite som gjør at vegetasjonen i området forsvinner. Dette medfaører at den øverste jorda lett blåses vekk av vinden.

Arbeidsintensiv kunstig vanning. Mannen på bildet bruker en enkel hakke for å åpne og stenge kvadratene ved å dytte på gjørmeveggene slik at vannet kan strømme. (Foto: UNEP/Flickr)

Kvinner i arbeid på åkrene i Nigeria. (Foto: Sani Dawaki Usman)

Kilde: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

FN-sambandet © 2017