Hopp til innhold

Flom: Phnom Penh

Phnom Penh ligger ved fire elver som oversvømmes hver høst.

2000
2001

Bildene viser hvor mye elvene vokser under flomperiodene. Bildet fra 2000 er tatt midt under en flom, mens bildet fra 2001 viser hvordan landskapet ser ut når flomvannet har trukket seg tilbake. Dype kanaler og diker som brukes til kunstig vanning er også synlige litt under midten på begge bildene.

Fire elver møtes

Phnom Penh er hovedstaden i Kambodsja. Byen ligger vest for Chattomukh-området, et sted hvor fire elver møtes. Fra nordvest og nordøst renner elvene Tonle Sap og Mekong. Elvene møtes og deles opp i elvene Basak og Mekong, som renner sørover til Sørkina-havet.

Mekong-elven er den 12. lengste elven i verden, og strekker seg fra det vestlige Kina til Mekong-deltaet i det sørlige Vietnam.

Årlige oversvømmelser

Hver høst oversvømmes elven av monsunregnet, noe som fører til flom i store deler av Kambodsja. Flommene er så store at retningen på den tilknyttede Tonle Sap-elven snur, og elven kan vokse til ti ganger sin størrelse når monsunregnet setter inn.

Tonle Sap-sjøen er mer enn 100 km lang og mange kilometer bred, noe som gjør den til en av de største ferskvannssjøene i denne delen av verden. Gjennom et komplisert system av bielver er sjøen tett knyttet til Mekong-elven, og flere fiskesorter fra sjøen svømmer oppover elven til Kina. I regntiden vokser sjøen seg fem ganger så stor som normalt, noe som gjør det til den største oppsamlingen av ferskvann i hele verden. (Foto: UNEP/Flickr.com)

Soloppgang over Mekong-elven. (Foto: UNEP/Flickr.com)

Flere hus og små restauranter ligger langs breddene av elvene og sjøene. Når flommene inntreffer blir det enorme skader på eiendommer og mennesker. (Foto: UNEP/Flickr.com)

Kilde: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

FN-sambandet © 2017