Hopp til innhold

Forurensning: Det sorte trianglet

Kullindustrien i det såkalte Sorte triangelet forurenser lufta og fører til avskoging.

1975
2000

Kullgruveindustrien (grå områder) har vokst i perioden fra 1975 til 2000.

Det sorte triangelet er navnet på et kullindustriområde som ligger på grensen mellom Tyskland og Tsjekkia. Satellittbildet fra 1975 viser hvordan gruveindustrien i hovedsak lå i Tsjekkia. De siste årene har kullindustrien vokst betraktelig, og store områder har blitt bygd ut også i Tyskland.

Økt luftforurensning

Luftforurensning fra kullproduksjonen er et stort problem. De høye fjellene på grensen mellom Tyskland og Tsjekkia gjør at forurensingen fra kullindustrien fanges opp og konsentreres i området.

Luftforurensinga har gått hardt utover trærne. På satellittbildet fra 2000 kan man helt tydelig se hvordan store deler av skogen har blitt borte. De avskogede områdene er lysebrune flekker på bildet.

Jobber med å redusere forurensningen

Det er likevel interessant å se at satellittbildet fra 2000 også viser en bedring fra 1975. Noen områder har fått mer vegetasjon. Disse har en lysegrønn farge på satellittbildet.

Årsaken er at de tre landene, Tyskland, Tsjekkia og Polen, som ligger innenfor triangelets område ble enige om en rekke tiltak for å redusere forurensningen fra kullindustrien.

I store deler av produksjonsprosessen er det blant annet blitt tatt i bruk forurensningsfri teknologi.

Omleggingen av kullproduksjonen ser ut til å ha stoppet noen av miljøødeleggelsene i regionen, men det er fortsatt mye som gjenstår.

Kilde: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

FN-sambandet © 2017