Hopp til innhold

Gruvedrift: Jwaneng

Diamantgruven i Botswana går for å være miljøvennlig og trygg, men er likevel en del av den problematiske diamantindustrien.

1973
2006

På satellittbildet fra 1973 var det ingen gruveaktivitet, mens på satellittbildet fra 2006 ser man hvordan området har blitt utviklet og det drives uttak av diamanter.

Botswanas diamantindustri

Botswana er ledende på produksjon av svært eksklusive diamanter, og 83 prosent av landets eksportinntekter kommer fra diamantindustrien.

Selskapet Debswana står for det meste av produksjonen, og er kjent for å være de beste når det gjelder utvinning av diamanter. Selskapet er et såkalt ”joint venture”, hvor De Beers Investments eier 50 prosent og myndigheten i Botswana eier 50 prosent.

Jwaneng: verdens rikeste diamantgruve

Diamantgruven Jwaneng ligger sentralt i sør-Botswana, omtrent 170 kilometer fra byen Gaborone.

Jwaneng er en åpen gruve, også kalt et dagbrudd. Mineraler hentes ut under åpen himmel, i motsetning til gruver som ligger langt under jorda. Dagbruddet i Jwaneng dekker et område på 520 000 kvadratmeter. Diamantene finnes i den vulkanske bergarten kimberlitt, som Jwanengområdet er svært rik på.

Uttaket av diamanter er svært effektivt, og produksjonen holdes i gang syv dager i uken. Per år graves det ut 9,3 millioner tonn med kimberlitt som igjen utvinnes til diamanter.

Avfallsmengden ved utgravning er stor; cirka 37 millioner tonn med stein i året. Kombinasjonen av høy uttaksrate, i tillegg til svært høy vektpris på diamantene, gjør Jwaneng gruven til den rikeste i verden.

God sikkerhets- og miljøprofil

Jwaneng gruven scorer også høyt når det gjelder sikkerhet, og har beholdt sine fem stjerner fra sertifiseringsorganet NOSA siden 1986. Med over 21 000 ansatte, er gruveselskapet det første i Botswana til å motta ISO-sertifikatet for å holde en miljøprofil.

Gruven har siden den ble etablert vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for god sikkerhet.

Kilde: Atlas of Our Changing Environment

Diamantindustriens dilemma

Det er mange problematiske aspekter ved diamantindustrien. Diamanter brukes ofte som betaling for våpen. Borgerkrigene i både Sierra Leone, Angola og DR-Kongo ble på 1990-tallet finansiert av ulovlig salg av diamanter - bloddiamanter.

Selv om det i dag finnes strenge regler, og diamantenes opphavssted må godkjennes før de kan selges videre, er det fortsatt vanskelig å kontrollere smuglingen. Dårlige arbeidsforhold og lave lønninger knyttes til flere ledd av produksjonen, og skjules ofte av den mer luksuriøse delen av diamantindustrien.

Diamantindustrien, og spesielt selskapet De Beers, kritiseres fra flere hold. De Beers kontrollerer 60 prosent av verdensmarkedet, og arbeider kontinuerlig for å holde på dominansen.

Se under for mer informasjon.

Lim inn på din egen nettside

FN-sambandet © 2017