Hopp til innhold

Isbre: Kilimanjaro

Isbreen på Kilimanjaro er i ferd med å forsvinne.

1976
2006

I 1976 dekket breen mesteparten av fjelltoppen, men i år 2000 hadde den minket dramatisk.

Kilimanjaro er Afrikas høyeste fjell (5895 meter). Fjellet er en utdødd vulkan, og ligger i Tanzania.

Vil bli borte i løpet av femten år

Kilimanjaros fjelltopp er også et av de få stedene i Afrika hvor snøen legger seg og blir til isbre. De seneste årene har breen imidlertid begynt å smelte.Omtrent 82 prosent av isen som dekket fjellet da det ble undersøkt første gang i 1912, er i dag borte.

I tillegg har isen blitt tynnere – og i noen områder smelter den med en meter i året. Hvis smeltingen av breen fortsetter i samme tempo, anslår en rekke forskere at mesteparten av isbreen på Kilimanjaro vil bli borte i løpet av femten år.

Truer økosystemene

Kilimanjaro har også et stort belte av skog som befinner seg mellom 1600 meter til 3100 meter over havet. De store variasjonene i både høyde og nedbørsmengde gjør at det finnes en rekke økosystemer, og mange ulike former for vegetasjon i området.

Skogen har mange dyre- og plantearter; omtrent 140 pattedyr og over 900 forskjellige typer planter. Med isbreen forsvinner en viktig vannkilde for disse økosystemene, som da står i fare for å bli ødelagt.

For bare tre tiår siden dekket isbreen hele fjelltoppen på Kilimanjaro. Siden den gang har store deler av isen og snøen smeltet. Foto: Christian Lambrects/UNEP

Når man sammenligner isbreens utstrekning i 1962 med breens utstrekning i januar 2000, ser man hvor fort isbreen forsvinner. Foto: Christian Lambrects/UNEP

 

Bilde av toppen på Kilimanjaro viser det som er igjen av is og snø. Foto: Christian Lambrects/UNEP

Kilde: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

FN-sambandet © 2017