Hopp til innhold

Vulkan: Mt. Saint Helens

Vulkanutbruddet på Mt. Saint Helens kom overraskende, og krevde 62 menneskeliv.

1973
2000

Bildet viser vulkanen før og etter utbruddet i 1980.

Plutselig utbrudd

Mt. Saint Helens ligger i staten Washington på USAs vestkyst. Fjellet er del av fjellkjeden Cascade Range som domineres av periodevis aktive vulkaner.

Det meste av det tjuende århundre var den snødekte fjelltoppen kjent for sin stille skjønnhet, men 18. mai 1980 forsvant toppen på 420 meter i løpet av noen minutter.

Store ødeleggelser

Eksplosjonen jevnet 400 km² skog med jorden, skapte et dypt, hesteskoformet krater og sendte tusenvis av tonn med aske opp i den øvre atmosfæren.

En elv av lava fylte en 24-kilometer lang dal. 62 mennesker døde.

Vulkanutbruddet var det mest ødeleggende i USAs historie, og de totale kostnadene kom på 1,2 milliarder amerikanske dollar.

Fortsatt aktiv vulkan

Mt.St. Helens er fortsatt en aktiv vulkan. Ny lava dannes i krateret, og det er svake jordristninger i området. Fjellet slipper ut små mengder damp, vulkanske gasser og aske.

Erfaringene fra Mt. St. Helens og annen vulkansk aktivitet i Cascade Range er av uvurderlig betydning for forskere som prøver å forutse slike hendelser og begrense de økologiske konsekvensene.

Mt. St. Helens er en aktiv stratovulkan, og er berømt for sine askeeksplosjoner og pyroklastiske elver. Foto: UNEP/Flickr.com

Mt. St. Helens er en del av den såkalte Ildringen, som er en jordskjelvsone som går rundt hele Stillehavet og består av 160 aktive vulkaner. Foto: UNEP/Flickr.com

Overraskende mange planter og dyr overlevde vulkanutbruddet 18. mai 1980. Foto: UNEP/Flickr.com

Kilde: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Land

FN-sambandet © 2017