Hopp til innhold

Å fornekte holocaust

Natalie Portman og John Galliano sammen under åpningen av en Dior-butikk i New York. Portman brøt all kontakt med Galliano da han kom med sine antisemittiske uttalelser. (Foto: Scanpix)

Natalie Portman og John Galliano sammen under åpningen av en Dior-butikk i New York. Portman brøt all kontakt med Galliano da han kom med sine antisemittiske uttalelser. (Foto: Scanpix)

24. februar 2011 står Diors fremste designer John Galliano på en bar i Paris. I alkoholpåvirket tilstand går han bort til en gruppe mennesker og kommer med antisemittiske uttalelser.
 

– Jeg elsker Hitler. Folk som dere skulle vært døde, mødrene deres og forfedrene deres skulle alle vært gasset, snøvler Galliano til en gruppe restaurantgjester som dels er av jødisk og dels av annen etnisk opprinnelse (Kilde: nrk.no)

Episoden fører til at Galliano blir arrestert av politiet og må møte i retten for sine uttalelser. Skuespiller Natalie Portman som er både jøde og frontfigur for Diors parfyme Miss Dior Chérie, brøt umiddelbart all kontakt med Galliano og fordømte uttalelsene.

Ikke et nytt fenomen

I Frankrike hvor hendelsene med Galliano fant sted, er holocaustfornektelse forbudt ved lov, og man kan også bli dømt for å overskride retten til ytringsfrihet. Holocaustfornektelse er ikke noe nytt fenomen. Allerede under andre verdenskrig, og i tiden rett etter startet noen av nazistene å dekke over, og nekte for folkemordet på jødene.

Holocaust

Selve ordet Holocaust stammer fra det greske ordet holókauston som betyr brennoffer. Det er ofring hvor hele dyret blir brent. På 1800-tallet begynte man å bruke holocaust om en massakre, det vil si drap på mange mennesker. I 1942 ble ordet brukt for første gang om Hitlers behandling av jødene. Holocaust som egennavn på nazistenes folkemord på jødene under 2. verdenskrig kom i bruk på slutten av 1950-tallet.

Kilde: Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

 

Informasjon, arkiv og register som dreide seg direkte om utryddelsesleirene har blitt ødelagt, og spor forsøkt slettet. Helt opp til i dag har det i visse miljøer pågått en nedvurdering eller fornektelse av det som skjedde under krigen i de ulike leirene. Også i Norge eksisterer det i dag organisasjoner og enkeltpersoner som er antisemittiske og benekter jødeutryddelsene.

Det er ulike former for holocaustfornektelse.

En del nekter for at selve hendelsene har funnet sted, og at det bare er en myte.

En annen form er revisjonisme som betyr å omskrive historien. De tar tak i deler av historien som er litt uklar, og kan for eksempel påstå at nazityskland ikke hadde en systematisk politikk på å utrydde jøder, at antallet døde er for høyt, at det ikke fantes utryddelsesleire men bare arbeidsleire, eller at det ikke er vitenskapelig bevist at det ble brukt gasskammer.

Hvorfor fornekter noen Holocaust?

Det er ofte ideologiske, politiske eller kommersielle grunner til at noen vil nekte for at holocaust fant sted.

Ideologisk

David Irving benekter at Holocaust har funnet sted. Foto: Epa / Scanpix

En tolkning er at det er jødene selv som har konspirert fram historien for å hevde sine egne interesser. Grunnlaget er ofte et uttrykk for generell antisemittisme, og motstand mot jøder som folkegruppe.

En av de mest kjente Holocaustfornekteren i vår tid er briten David Irving. Han er en selvlært historiker som har skrevet flere bøker og artikler om andre verdenskrig og har uttalt i taler og artikler at holocaust ikke fant sted. David Irving er nektet innreise til Canada, Østerrike, Tyskland og Australia. Han er dømt for å fornærmet minnet til de døde, og har tapt sivile rettssaker både i Storbritannia og USA, men mener selv han er en revisjonist

Politisk

Tidligere president av Iran, Mahmoud Ahmadinejad, er en av flere som fornekter Holocaust av politiske grunner. Han mener hendelsen blir overdrevet og utnyttet av Israel for å fordrive det palestinske folket. Foto: UN Photo

Noen tjener penger på å fornekte Holocaust ved å selge bøker eller filmer om temaet. Foto: Tomislav Forgo/istockphoto.com

Politisk kan en fornektelse av folkemord mot jødene være et ønske om å gå god for totalitære styreformer og autokrati som et alternativ til demokrati. Man kan også ha et ønske om å gjøre nasjonalsosialisme mer ”stuerent” og akseptert som politisk styreform, og da er det ønskelig å ikke vise noen forbindelse mellom holocaust og nasjonalsosialismen.

Tidligere president i Iran, Mahmoud Ahmadinejad har beskrevet holocaust som en myte. Han sier han ikke er overbevist om at det skjedde, og at hendelsen uansett blir utnyttet av Israel til å kunne fordrive det palestinske folket.

Kommersiell
Den kommersielle motivasjonen med å nekte for holocaust kan være å selge bøker, filmer eller merkevare som seg selv. Fornektelsen viser seg både i litteratur, massemedia, film og kunst.

Holocaustfornekteren David Irving har for eksempel solgt mange bøker og tjent penger på temaet.

Viktig å ikke glemme historien

Elie Wiesel satt fanget i Auschwitz og ble senere Nobels fredsprisvinner. Foto: UN Photo

Det å ikke glemme historien, og å holde ved like minnet om hva som skjedde med jødene under den andre verdenskrigen , er viktig for å forhindre at noe slikt skal skje igjen. Som nobelprisvinner og tidligere Auschwitzfange Elie Wiesel skal ha sagt; Den som glemmer fortiden er dømt til å gjenta den.

Diskuter i klassen:

Hvordan er det mulig å fornekte Holocaust når Auschwitz og andre konsentrasjonsleire finnes den dag i dag?

Lær om

Vår felles hukommelse

Qutb Minar, Delhi

Robben Island

Her i fengselet på Robben Island satt store deler av ANC-ledelsen fengslet. UNESCO / Francesco Bandarin

Auschwitz-Birkenau

Porten og avlossingstasjonen i Birkenau , også kalla "Dødens port"  foto:www.auschwitz.org.pl

Ribeira Grande

Ribeira Grande

Akropolis

Unesco Akropolis Forside

FN-sambandet © 2017