Hopp til innhold

Nelson Mandela

Frihetsforkjemperen som ble president

Nelson Mandela var høvdingsønnen som ble advokat. Han var frihetsforkjemperen som til slutt ble Sør-Afrikas første president valgt i et fritt og demokratisk valg.

Etter at han blir Sør-Afrikas første afrikanske president i 1994, besøker Nelson Mandela fengselscellen sin på Robben Island, hvor han satt fengslet i over 18 år. Foto: Jurgen Schadeberg/Getty Images.

Etter at han blir Sør-Afrikas første afrikanske president i 1994, besøker Nelson Mandela fengselscellen sin på Robben Island, hvor han satt fengslet i over 18 år. Foto: Jurgen Schadeberg/Getty Images.

Nelson Mandela ble født i 1918, og vokste opp i et Sør-Afrika hvor den «ikke-hvite» befolkningen ble mer og mer diskriminert. Han het egentlig Rolihlahla. Det er xhosa og kan oversettes til «bråkmaker». Da han begynte på skolen fikk han også det engelske navnet Nelson.

Advokat

Nelson Mandela studerte i mange år, og utdannet seg til å bli advokat. I 1952 åpnet han og Oliver Thambo et eget advokatkontor i Johannesburg. De var ikke de eneste afrikanske advokatene i Sør-Afrika, men de var de eneste som eide sitt eget advokatkontor.

En frihetskjemper blir til

Allerede i 1943 ble Mandela medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC). De arbeidet for flertallsstyre, demokrati og for en rettferdig fordeling av jord og eiendom i landet.

Etter 1948 ble kampen spesielt rettet mot apartheidpolitikken som sørafrikanske myndigheter førte for å holde landets ulike folkegrupper atskilt.

Afrikanske tilhengere av Nelson Mandela har samlet seg utenfor sykehuset hvor han var innlagt i 1987. Foto: Gallo Images/Oryx Media Archive/Getty Images.

Afrikanere i Sør-Afrika demonstrerer utenfor et sykehus i Cape Town i 1987. Nelson Mandela var blitt innlagt på sykehuset, og de fremmøtte ønsket Mandela god bedring og viste sin støtte til ham i kampen mot apartheid. Foto: Gallo Images/Oryx Media Archive/Getty Images.

ANC blir forbudt

ANC brukte ikke-voldelige midler, men i 1960 ble organisasjonen forbudt av apartheidregimet. Da oppfordret Mandela organisasjonen til å ta i bruk voldelig taktikk. I 1961 ble den militære undergruppen Umkhonto we Sizwe opprettet. Umkhonto we Sizwe som betyr Nasjonens spyd, skulle utføre sabotasjeaksjoner som rammet staten.

Mandela ble flere ganger arrestert og stilt for retten for sin aktivitet i ANC. I 1956 ble han tiltalt for høyforræderi, men siden frikjent. I 1962 ble han dømt til fem års fengsel etter at han reiste til utlandet ulovlig.

Villig til å dø for saken

Mandela satt i kort tid i fengselet på Robben Island. Så ble han plutselig stilt for retten igjen, sammen med blant andre Walter Sisulu, og anklaget for sabotasje. De risikerte å bli dømt til døden. I stedet for ble de dømt til livsvarig fengsel den 12. juni 1964.

Mandela, som fikk fangenummer 46664, tilbrakte de neste 27 årene i fengsel. De første 18 årene satt han på Robben Island.

Kan afrikanere bli piloter?

Apartheid påvirket alle sørafrikanere. Målet til myndighetene var å skape separate samfunn. Afrikanske barn ble lært opp til at de ikke passet inn i det hvite samfunnet. Selv Nelson Mandela som kjempet for at alle skulle ha like rettigheter, ble påvirket av apartheid.

I 1962 reiste han for første gang til utlandet. Da besøkte han flere afrikanske land som nylig var blitt selvstendige. Fram til da hadde de vært kolonier som ble styrt av enten Storbritannia eller Frankrike.

Da han fløy til Etiopia, la han merke til at flygeren var afrikansk, akkurat som han selv. Han ble litt nervøs. Kunne en afrikaner styre et fly, spurte han seg selv. Da skjønte han plutselig at det var slike tanker apartheidmyndighetene ville at folk skulle tenke. At folk skulle tenke at afrikanere ikke var smarte nok til å bli piloter, fordi de var mindreverdige. Mandela skjente på seg selv for å ha tenkt slik.

 

Vant Sør-Afrikas første frie valg

I løpet av årene i fengsel ble Mandela den viktigste afrikanske lederen i Sør-Afrika. Han ble et symbol på motstanden mot apartheid. Flere ganger nektet Mandela å stoppe sin kamp mot apartheid mot å bli sluppet fri.

Først i 1990 ble Mandela endelig sluppet fri. Han var med og forhandlet med regjeringen om å fjerne apartheid gjennom å holde frie valg. For dette arbeidet mottok Mandela og presidenten i Sør-Afrika, Frederik Willem de Klerk, Nobels fredspris i 1993.

I 1994 var det presidentvalg i Sør-Afrika. Før første gang i livet kunne Nelson Mandela stemme. Nå hadde alle innbyggerne i Sør-Afrika stemmerett. ANC, partiet til Mandela, var ikke lenger forbudt. Faktisk fikk ANC flest stemmer, og vant det historiske valget den 27. april 1994.

10. mai samme år ble Nelson Mandela Sør-Afrikas nye president.

Frederik Willem De Klerk og Nelson Mandela. Foto: Oryx Media Archive/Gallo Images/Getty Images.

Sør-Afrikas president Nelson Mandela (i bakgrunnen) og visepresident Frederik Willem De Klerk hilser på sørafrikanere utenfor parlamentet i 1997. de Klerk var president fram til 1994, og den som førte hemmelige samtaler med Nelson Mandela for å avholde frie valg i landet. For dette arbeidet ble begge tildelt Nobels fredspris i 1993. Foto: Oryx Media Archive/Gallo Images/Getty Images.

Lær om

Vår felles hukommelse

Qutb Minar, Delhi

Robben Island

Her i fengselet på Robben Island satt store deler av ANC-ledelsen fengslet. UNESCO / Francesco Bandarin

Auschwitz-Birkenau

Porten og avlossingstasjonen i Birkenau , også kalla "Dødens port"  foto:www.auschwitz.org.pl

Ribeira Grande

Ribeira Grande

Akropolis

Unesco Akropolis Forside

FN-sambandet © 2017