Hopp til innhold

Robben Island

På øya Robben Island satt Nelson Mandela og andre motstandere av apartheidregimet i Sør-Afrika fengslet i flere tiår.

FNs menneskerettighetserklæring

Alle mennesker har rettigheter, slår FNs verdenserklæring om menneskerettigheter fast. Erklæringen ble godtatt i 1948. Ingen land stemte nei til erklæringen, men åtte land valgte ikke å stemme i det hele tatt.

Sovjetunionen og fem kommunistiske land i Øst-Europa, Saudi-Arabia og Sør-Afrika hadde ulike politiske grunner til å gjøre som de gjorde. For Sør-Afrika sin del krasjet ideologien som myndighetene styrte ut i fra, fullstendig med menneskerettighetserklæringen.

 

Erklæringen sier nemlig at alle mennesker er født frie, med samme menneskeverd og rettigheter, uansett rase, farge, kjønn, religion og så videre. Det var det motsatte av den sørafrikanske regjeringens politikk, som gikk ut på å skille rasene i landet. Denne politikken ble kalt apartheid.

Sør-Afrika og apartheid

Apartheid delte befolkningen i landet inn i ulike forskjellige raser; hvite, «fargede», og afrikanere. Den hvite befolkningen var i mindretall, men satt med makten. Apartheid skulle sikre dem fortsatt kontroll over landet. 

Frihetsforkjemperen Nelson Mandela

Apartheid var navnet på politikken til Nasjonalpartiet som styrte landet fra 1948 til 1994. Mange forsøkte å motarbeide politikken som nektet store deler av befolkningen stadig flere rettigheter. Den best kjente frihetsforkjemperen i Sør-Afrika heter Nelson Mandela. Han ble etter hvert Sør-Afrikas første afrikanske president. Han er også den første personen som har fått en internasjonal dag oppkalt etter seg.

Fengselsopphold på Robben Island

Før Mandela ble valgt til president i Sør-Afrikas aller første frie valg, satt han i fengsel i nærmere 30 år. Også i fengselet ble de innsatte utsatt for Sør-Afrikas rasepolitikk. De kunne ikke sone samme sted, de fikk forskjellige klær og mat. Nelson Mandela sonet i mange år på Robben Island.

På UNESCOs verdensarvliste

Robben Island har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1999.

Robben Island ligger en knapp en mil fra det sørafrikanske fastlandet. Foto: Istockphoto

Robben Island ligger en knapp en mil fra det sørafrikanske fastlandet. Her ute satt politiske fanger, deriblant Nelson Mandela i flere tiår. Foto: Istockphoto

Lær om

Vår felles hukommelse

Qutb Minar, Delhi

Auschwitz-Birkenau

Porten og avlossingstasjonen i Birkenau , også kalla "Dødens port"  foto:www.auschwitz.org.pl

Ribeira Grande

Ribeira Grande

Akropolis

Unesco Akropolis Forside

FN-sambandet © 2017