Hopp til innhold

Robben Island på UNESCOs verdensarvliste

Her i fengselet på Robben Island satt store deler av ANC-ledelsen fengslet. UNESCO / Francesco Bandarin

Her i fengselet på Robben Island satt store deler av ANC-ledelsen fengslet. Selv om de satt isolert fra samfunnet, fortsatte kampen mot apartheid både i og utenfor fengselet. UNESCO / Francesco Bandarin

Robben Island har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1999.

Øya, som ligger under en mil fra fastlandet, oppfyller to av kriteriene som er oppgitt for å komme på lista. For det første står bygningene på Robben Island som et sterkt minnesmerke over øyas dystre historie (kriterium tre). For det andre symboliserer Robben Island og fengselet en seier for frihet og demokrati over undertrykkelse (kriterium fire).

Robben Island under apartheid

Robben Island er først og fremst kjent for fengselet hvor politiske fanger satt fengslet i flere tiår under apartheid. Den aller mest kjente er fange 46664, Nelson Mandela.

Sammen med ham satt flere i ledelsen av ANC (African National Congress), blant annet Walter Sisulu, Govan Mbeki, Raymond Mhlaba og Ahmed ”Kathy” Kathrada.

Viktig symbol

Robben Island ble et viktig symbol i kampen mot apartheid. Det var en av grunnene til at Nelson Mandela og flere i ANC-ledelsen i mars 1982 ble flyttet til et annet fengsel på fastlandet (Pollsmoor). Da hadde de vært på Robben Island i hele 18 år.

De siste politiske fangene på Robben Island forlot øya i 1991. Fem år senere ble hele fengselet lagt ned. I dag er det et museum.

De satt alle på Robben Island med Nelson Mandela. Foto: Gallo Images/Oryx Media Archive/Getty Images.

Fra venstre: Ahmed Kathrada, Elias Mohledi, Walter Sisulu, Govan Mbeki, Raymond Mhlaba og Wilton Mkwai. De ble dømt i samme rettssak som Nelson Mandela i 1964, og satt fengslet sammen med ham på Robben Island. Noen satt også fengslet sammen med ham i fengselet Pollmoor på fastlandet fra 1982. Govan Mbeki var forresten faren til Thabo Mbeki, som ble Sør-Afrikas president etter Mandela i 1999. Foto: Gallo Images/Oryx Media Archive/Getty Images.

 

Tidslinje for Robben Islands historie

1498:  Europeerne oppdager Robben Island. Dette er året da portugiseren Vasco da Gamas som den aller første europeeren tok sjøveien til India. Han kom til India gjennom å seile rundt Afrika. Historikere tror at en av båtene i følget hans stoppet på Robben Island på veien mot India.

1657:  Nederlenderen Jan van Riebeeck opp en koloni på Robben Island. En koloni er et område som tilhører et annet land. Etter hvert kom flere europeere til øya. De tok de innfødte som slaver, og hentet også slaver fra andre områder. Jan van Riebeeck var den første som bygget et fengsel på Robben Island.

1806:  Britiske kolonister tar Robben Island fra nederlenderne som ble kalt boere. De beholder fengselet som van Riebeeck bygget. I begynnelsen var fangene fra militæret (for det meste hvite), politiske fanger eller kriminelle (for det meste svarte).

1846: Fengselet blir stengt. I stedet blir det en sykehus for kronisk syke, sinnssyke og spedalske (utstøtte) fra fastlandet. Etter hvert ble øya den største kolonien for spedalske i området, med over 1000 innlagte. Sykestua ble stengt i 1931.

1959: Igjen åpnes et fengsel på Robben Island. Det blir et såkalt «høysikkerhetsfengsel» hvor både politiske fanger, men også vanlig kriminelle sitter fengslet. Nelson Mandela satt fengslet på Robben Island to ganger.

1996: Fengselet på Robben Island legges ned.

Lær om

Vår felles hukommelse

Qutb Minar, Delhi

Robben Island

Her i fengselet på Robben Island satt store deler av ANC-ledelsen fengslet. UNESCO / Francesco Bandarin

Auschwitz-Birkenau

Porten og avlossingstasjonen i Birkenau , også kalla "Dødens port"  foto:www.auschwitz.org.pl

Ribeira Grande

Ribeira Grande

Akropolis

Unesco Akropolis Forside

FN-sambandet © 2017