Hopp til innhold

Verdensarven i fare

Væpnede konflikter, krig, jordskjelv og andre naturkatastrofer, forurensning, krypskytteri, utbygging av byer uten kontroll og turisme utgjør ofte en fare for verdensarven.


Truede verdensarvsteder

Væpnede konflikter, krig, jordskjelv og andre naturkatastrofer, forurensning, krypskytteri, utbygging av byer uten kontroll og turisme utgjør ofte en fare for verdensarven.

UNESCO har laget en egen liste for steder som er spesielt truet, slik at verdenssamfunnet skal bli  ekstra oppmerksom på diss stedene,  og oppmuntre til handling som kan redde s

Fjellgorillaen er truet sammen med habitatet den lever i. Her er en mor sammen med sitt tre dager gamle barn

foto: © Erwin Friesenbichler /istockphoto

tedene. Det er i dag 34 steder som er vurdert i faresonen for å få ødelagt det som var det karakteristiske for å bli innskrevet på lista i første omgang.

Eksempel på steder på lista er den historiske byen Bam i Iran som ble rammet av jordskjelv I 2003, og som trenger internasjonal støtte for å redde den kulturelle arven. Byen ble skrevet inn på både den trua lista og på verdensarvlista samtidig i 2004, og en kan si at slik kan lista medvirke til å få økt internasjonal oppmerksomhet rundt jordskjelvet også.

Også fem nasjonalparker i DR Kongo er på lista over truede steder.  Dette er et resultat av krig og konflikter rundt områdene av de store sjøene i landet, og landene rundt. Biologisk mangfold og dyrearter som den store gorillaen, neshornet og okapien er truet, og det internasjonale samfunnet har samlet inn penger til et prosjekt som FN styret for å redde disse parkene. Spesielt Belgia, som tidligere koloniherre, støtter arbeidet .Les mer om regnskogene i Kongo

Lista her: Truede verdensarvsteder 

Les mer

Lær om

Vår felles hukommelse

Qutb Minar, Delhi

Robben Island

Her i fengselet på Robben Island satt store deler av ANC-ledelsen fengslet. UNESCO / Francesco Bandarin

Auschwitz-Birkenau

Porten og avlossingstasjonen i Birkenau , også kalla "Dødens port"  foto:www.auschwitz.org.pl

Ribeira Grande

Ribeira Grande

Akropolis

Unesco Akropolis Forside

FN-sambandet © 2017